Jag har visst behov i att spara mina tankar för att sen kunna komma ihåg vad jag tycker just nu. Därför skriver jag ner mina "TobyTankar" i vårt gemensamma album. Har ni själva tankar eller synpunkter, skicka dom  eller via ditt eget emailkontor på  "petertorbjorn@gmail.com" så tar vi fram dom här. Man kan också kommunicera via Torbjörns Facebook

Toby Tankar

Toby Talks
Sometimes I have a need to save my thoughts to keep it what I thought later on. That's why I  write my "TobyTankar" in our common album. Thoughts are mostly written in Swedish.  If you have some similar thoughts, send them by email through your own email office to "petertorbjorn@gmail.com" It will be printed here. You may also write in Toby's Facebook

archive

Nya dagsedlar att hämta  finns längst ner

home

December 31, 2022

Vår egen Nyårsnatt

 
Jag fick komma hem från SÖS  Dec 14. Jag blev godkänd från kirurger och hjärtläkare att jag kunde fortsätta hemma, och det gick bra, men ganska långsamt får man säga. Man får börja med att inte vilja äta, men ändå prova. Blåbär gick bra. Filmjölk utan andra saker gick också bra. Man vågar gå ut till ICA och tillbaka. Nya rätter kunde läggas till allteftersom. Besök hos andra längre bort. Nu denna dag känner jag mej som en fri människa och 30 kg lättare, men det finns fortfarande risker kvar att ta in på bästa sätt.

Inför det nya året måste jag skaffa mej nya kläder, framför allt byxor. De gamla byxorna passade väl för en 30 kg mer person.Vår gemensamma Nyårsnatt blir mycket Fransk. Vi har köpt ostron och vi har champagne. Vad kan man mer begära. Vi kommer säkert att titta på TV och skåla via telefon med andra. Det blir bra med ett nytt år trots de eländen som Putin skapade för oss. Här blir det bilderi alla fall.

December 05, 2022

Liv och Död

 
Min operation började Nov 30 då jag åkte till akuten för att vänta och vänta. Jag kan vänta om jag vet varför. jag åkte hem istället och kom tillbaka dec01. väl på plats fanns det tid av att åka hem igen och sova hela natten och dagen då jag kom igen dec02 kl1800 på avd67. Vid 10 kördes jag ner till operationssalen där man ansluter slangar och sladdar överallt på mej, och sen brakade det loss och jag blev sövd. Ungefärligen 3-4 timmar sedan väckdes jag upp i ett fasansfullt ställe i vad jag trodde var i Tyskland.
Jag försökte komma loss, det gick inte.Jag fraktades till sovrum 11 och sen blev det en mycket obehaglig natt, ont överallt, och slangar,sladdar, slangar. På lördagen Dec 03 kom själva kirurgen för att se på mej och konstaterade att och jag behövde tömma ut magsyran för att jag skall kunna ta in vätska. Jag tömmer kiss och syra varje dag i mängder men ännu kunde jag på söndagen  inte lyckas att få äta och dricka. Natten är fortfarande svår och ingen mat och dryck förutom de som man får i blodet via vätskeinfusion. Och det skall bli fullt i tarmen förrän jag kan komma hem. 
Jag får hoppas på en ny framtid kanske i början av julen om jag har tur,Man blir lite filosofisk när man känner att döden är inte så långt ifrån. Jag blev inkopplad som barn genom min mamma och mina släktingar en ChristianScientist. Jag tror inte på de värderingar man har i kyrkan men vissa delar vid tillfällen kan man själv välja efter en svår och eländig operation i stället för att ta sin sjukdom intill döden om den inte är alls svår.  Den tanken hade jag tänkt flera gånger. Nangijala har lockat mej givetvis. Text skriven i avd 67, SÖS från

Peter Torbjörn

November 30, 2022

The End?

 
Nu pratar vi allvar. Cancern har nått mej till slut. Den finns i min kropp i min tarm, och den skall opereras bort. Det finns kanske mer men det vet vi ännu inte. Det tar ovanligt lång tid att anpassa sej när manblivit av en del av sin kropp, som man är van med, men hur blir det sen. Man kan vbälja om man har ont att avsluta livet.
Om man ändå njuter av livet, då gäller det att ta ut så mycket man kan av livet i njutningar, vilket som helst som du känner mest för. Jag vet ännu inte vad jag skall tycka eftersom jag ännu inte skall opereras förrän i morgon, men sen, efter en första anpassning till nytt liv, då må jag bestämma

November 07, 2022

Gammal-Äldre-Äldst?

 
Jag har haft tur i nästan hela mitt liv. Jag har alltid trott att jag inte skulle bli så gammal som jag nu är. Att tänka på ett årtal över 1999 var inte möjligt, men det var uppenbart möjligt. Jag visste att kemister blir ungefär lika gammal som andra men kemister dör oftare genom cancer.

Min risk fick jag veta tidigt  att "alizarin-complexon" var det mest mutanta man kunde tänka sej. Man var inte så noggrann på lab förut och vi hanterade mycket mer och giftigare substanser än vad man gör idag. Nu är det cirka 50 år sedan jag höll på med substansen, och jag lever just nu i alla fall, men vi får väl se.
I  am in luck almost allways in my life. I also thought I will not be a very old man which I am today. To think of a year above 1999 was not possible but it was actually possible. I knew chemists could be of same age as others but chemist die4 more from cancer. I knew earlier that "alizarin complexon" which I worked with in research, was the most mutant substance you could think of. We were not as exact in laboratories before, and we dealt with more and poisenous substances. It is 50 years since I was working with these substances and I live today. We will see what will happen in tyhe future. 

Oktober 15, 2022

Vikten är Viktigast?

 
Jag funderade aldrig över min egen vikt. Det som var viktigast har alltid varit det godaste man kan tänka sej i mat och viner och vänner tillsammans ofta i mycket angenäma fester. Tanken om att det kan "kosta" har aldrig varit ett problem. Man får ta det lite lugnt en tid och sen kör man igen i full rulle.
Jag har drabbats av en oväntad händelse kanske p.g.a. att ha ätit en rå alltför  lite gammal laxbit utan "bäst-före-datum".  En våldsam diarré dök upp. Kroppen blev först uttorkad och sen fylld med vatten i kroppen från en start kring 120-kg-klassen till 132kg. Hjälp behövdes via medicin och läkarbesök. Det  gällde att bli av med vatten i ben och bål via furosemid-tabletter.
132kg 107kg 100kg?

Vilken vikt vill jag då ha? Jag började med fatala 132 kg med alltför mycket vatten i benen, till att komma till min gamla "matchvikt" kring 120-125kg, och jag fortsatte fram till denna dag ett halvår senare som nu är 107kg. Den nya "matchvikten" har blivit mycket  bättre. Jag riktar mig till att komma till en godkänd BMI-vikt kring 100kg, men hur kan man sen hålla vikten?
Jag är förtjust i god mat och i goda röda viner. Hur fixar man det? Är det bättre att rikta sig på äckligare mat? Då är det risk att jag blir alltför mager och tråkig. En balans mellan dålig och god mat är nog målet som man bör nå. Vi får väl se i framtiden.

Mars 17, 2022

Putin  Räddaren

 

Jag har liksom andra tyckt att vi har fått en djävul bland människorna, Putin alltså, men är han egentligen en djävul? Mänskligheten har inte klarat av problem som vi orsakat. Vi hare fått alltför mycket stormar och koldioxid också, alltför varmt tycker vissa. Vi kan kanske inte köra bil längre. Vi har dessutom fått virusar som vi inte klarar av helt och hållet och vi blir alltför många. Ragnarök/Harmageddon verkar vara nära. Putin kan lösa problemen med ett gigantiskt krig.

Mänskligheten kommer att minska kraftigt. Några få kommer säkert att klara sej, men i betydligt mindre omfattning. Man får säkert vänta på att våra nya isotoper i naturen kommer att minska om si-så-där 100000 år. Sen kan man börja igen genom ny religion, kanske Putindomen. Man kan läsa i Bibeln  som det har hänt förut. Någon måste ta hand överlevnaden, Noah med en ark kanske och med en viss mängd av djur som ändå behövt hjälp sedan länge. Vad tror Ni?

Februari 12, 2022

Oro sprider sej

 
På kort tid har vi varit med om vad som kan hända. Först kom koldioxiden som ett Demoklessvärd på oss att dö med. Sen kom covid-19 att kunna dö med och nu har Putin som ett Jehu-Satan börjat röra på sej  precis som Hitler hade gjort. Putin visste från början vad han ville göra, att återuppta hela Sovjetunionens område och kanske lite till. Hitler skrev i Mein Kampf vad han ville göra, att erövra områden österut, framför allt Ukraina precis som Putin nu vill ha. Hitler satsade fort och mycket att få fram nya vapen, som naturligtvis behövde övas innan att ha i ett riktigt krig.  
Hitler-Putin
Det blev Spaniens inbördeskrig att testa sitt flygvapen med. Putin testade sitt flygvapen i Syriens inbördeskrig. Liksom Hitler och Putin var de demokratiska länderna utan militär kraft helt overksamma och låtsades som ingenting. Varför inte kasta sej in i ett krig när det verkar vara lätt undrar Putin att kunna ta över makten. Putin har goda kontakter i Kina som gärna ser att att det finns möjligheter även med Kinesisk vapenkraft, t.ex. Formosa. Vad hamnar vi då när vi sitter utan militär skydd? Vad tror Ni?
     

Oktober 20, 2021

Makter

 
Makten och Härligheten finns i vår religiösa bön. Jag har förstått sedan länge hur ljuvt det är för vissa att använda sin makt på andra. Min egen makt stannar kring min egen kropp och jag är nöjd med det, men någon härlighet känner jag inte. Jag är nöjd. Den Makt vi väljer att styra oss uppifrån är jag däremot  inte nöjd med.

Jag har just drabbats av polisen på en liten väg längs byarna i Skåne där jag hade kört 49kmh istället för 40kmh. Risken att någon hade kunnat drabbas av min hastighet var minimal utom möjligen den mängd av maktpoliser som väntar på oss. Makten ansåg att jag skulle bli straffad med 2000SEK. Jag slapp fängelse och körkortsförbud.
Jag vet att man inte kommer ifrån makter. Det är en slags infektion som vissa har drabbats av. Min önskan är att lagar skall beslutas med 2/3-delar och med en tillräckligt lång tiden till de beslut innan det skall införas så att vi som kommer att drabbas har en möjlighet att påverka nya förordningar och lagar. Varför lägger man så mycket arbete på trafikpolisen? I Sverige dör 200-250 man i trafiken. Jämför med hur många av oss om dör av självmord, cirka 1200. Polisen borde användas emot de gangstergäng  som sprider ut sej alltmer eller överföras till sjukvården.

September 19, 2021

Framtidstankar

 
Efter all vaccinering vi har fått kan vi börja tänka på vår framtid. Om man frågat någon av våra yngre barn, och om dom säger sin "sanning", då skulle vi nog inte ha någon framtid kvar. Vi tycker lite olika. Kerstin pratar om att vi är gamla och det är nog sant. Resultatet blir väl då att vänta på döden som blir så praktisk som möjligt för sina egna släktingar att ta hand om resten av oss.

Jag har nog hoppats på en annan tanke om vår framtid. Så länge man kan och vill, då skall man göra det. Jag vill gärna vara ute då och då där det är varmt och där det finns så många saker att se. Tids nog kommer "Döden" till oss, men måste vi vänta nära kyrkogården? Till dess vill jag verka ungefär som jag tänker som vanligt, röra på oss så länge vi kan, åka utomlands, träffa vänner. Det är min framtid.

Maj 09, 2021

Tankar om Invasivitet

 
Jag undrar ibland när man talar så mycket om invasiva arter, om hur farligt dessa arter är. Vi har sett själva att det finns "invasioner" särskilt när det gäller växter, t.ex. jättelokan som vi hört att det är giftigt. Därför undviker vi att peta på dom men man är imponerad av dess storlek i alla fall. Det finns många flera växter som kommit hit via vind och fåglar , men om man tänker så har vi hjälpt dom själva.  Detsamma gäller vilda djur. Fåglar tar sej hit själv och vissa har vi hjälpt dom att komma hit efter att dom "försvunnit" i långa tider. Vi hjälpte vildsvinen att komma till oss och dom blev väldigt glada. Jakten är viktig på flera håll i Sverige och köttet är uppskattat. Trots att jag blivit född mitt i Stockholm så var min barn- och ungdom i Göteborg med omnejd. Vi fiskade och plockade musslor i havet. Nu plockar man stora japanska ostron i mängd. Jag älskar ostron. Vad bra det blev med ostron. Detsamma gäller ju de amerikanska insjökräftorna. Nu kan kan fånga kräftor där det förut aldrig har haft några kräftor sedan många år tillbaka.

Invasivitet har förstås problem men oftast har det blivit bättre.  Nu pratar man bara om invasiva arter som man vill hålla sej bort från, t.ex. invasiva bakterier och virusar, vilket vi absolut inte vill ha. Invasivitet handlar om invasion av vårt land och vår friskhet och kanske t.o.m. tänkande. Vi har själva invaderat området långt tillbaka. Den största invasionen i nutid vi haft är ju covid-19-virusar. Man kan inte heller låta bli att kultur är en form av invasivitet. Mediakultur har nog en stor påverkan för oss själva men mycket har kommit via immigration som för vissa känner av det som en invasion. Vår historia talar tidigare om immigrationer som givit gott resultat, t.ex. vallonerna på 1600-talet, men antalet var relativt litet i %-tal räknat. Andra världskrigets flyktingar i form av immigration som vi kunde hantera betydde mycket. Vi är just i vår tid då vi fått stor mänsklig-kulturell invasivitet, men den diskussionen är alltför farlig för att överhuvudtaget tänka sej. Den här lilla diskussionen mellan Peter och Torbjörn får stanna i min egen globhjärna. Allt detta är bara tankar.

April 18, 2021

Depressed Toby

 
Jag  har en UVC-lampa som jag använt vid vissa tider att bestråla min ena fot. Problemet med min fot kommer från vår tid i Thailand där jag fått en infektion i ena benet som gjort att lymfvätskan inte fungerar effektivt. Det betyder att i samband med någon förkylning e.t.c. jag får sår på benet. Det finns risk att få nya infektioner. Jag UVC-betrålar därför foten och såren läker sej bättre, en egen uppfinning som har risker i sej själv. UVC-lampan är som vilken kontorslampa som helst och den ger också synligt ljus. I have an UVC lamp which I sometimes use to irradiate my left foot. MY problem comes from our days in Thailand where I got an infection in my foot which meant that my lymfatic vessels in rthe foot do not work properly. When if I got some flu e.t.c. I also got sores in my leg, e.g. there is a risk of new infections. I irradiate my foot and my foot is healing faster., my own idea of course with a certain risk too. This lamp is like an ordinary office lamp which also gives some visual light.
Vi hade en Jitsi-Internet-möte denna dag. Jag använde dumdristigt nog min UVC-lampa för få mer ljus, vilket också betydde att hela mitt huvud blev bestrålad, inklusive mina ögon som är så riskfyllda från UVC. Jag blev faktiskt blind en tid att mina hornhinnor blev förstörda men ögonen kan i viss mån  reparera sej själv. Det blev en plåga som jag själv ordnat med. Tack vare Kerstin så fick  jag kontakt.. Blindhet är fruktansvärd att inte kunna  kommunicera sej via våra avancerade telefoner. Jag är så ljuskänslig en tid framåt att jag inte går ut i solen. Jag är lite deprimerad förstås. We had a Jitsi Internet meeting this day. I used my UVC lamp to give more light. Crazy of course, which meant that all my head was irradianted, including my two eyes which are so sensitive against UV-light. I was after some hours blind for a time. My corneas became destroyed, but eyes could repair the damage in a certain way. it became my torment which I myself made it. Thanks to Kerstin I was connected with her. Blindness is terrible not to communicate through advanced mobiles. I am now so sensitive towards light for time. I cannot go out in the sun. I am depressed.

December 19, 2020

Corona-Jul och Framtid

 
Årets första tid hade vi hunnit resa till Malagas solstänkta redder och stannat i nästan en hel månad innan coronan började dyka upp. Alltsedan mars har vi bott mycket i vår karantän i Sankt Olof, mycket bekväm, till och med bättre än vår lägenhet i Stockholm. Karantänen kan vara så mycket bättre än man kan tro. Det är faktiskt så att jag har önskat att få stanna i Sankt Olof ett helt år, precis som Peter Mayle skrev att få bo ett helt år i Provence, "A Year in Provence", januari till december. Vi har nästan kommit dithän men inte riktigt helt.

Jag önskar givetvis att vi kan få åka ut i världen igen, men så kanske det inte blir i vår framtid. Blir det som det var på femtiotalet? Vi önskar oss att få se "face-to-face" våra vänner som bor i andra länder, mina kusiner i Amerika och våra övriga i Norge, England och Frankrike och kanske Thailand också. Jag har  fått en viss fördel att vara mycket mer tillsammans med min fru Kerstin som är mycket aktiv i grupper, mer än vad jag gör. Alltså om vi får vår vaccin så kommer vi långsamt tillbaka till 1950-talet först, och långsamt  återvänder till 2020-talet igen, men hur snabbt då?

November 23, 2020

Corona-Oro

 
Vi är i faggorna att åka bil hem till Stockholm för att stanna tillräckligt länge enligt ursprunglig plan. Covid-19 har ändrat våra planer många gånger och nu är det dags igen att fundera. Antalet sjukdomsfall i Stockholm ökar till skillnad från våra grannländer. Dessutom har Sverige en hög dödlighet. Förutom spridningen via "microdrops" finns en luftvägsöverföring via dåliga ventilationssystem i gamla hus.

Vi bor i ett sådant hus.  Jag tillhör den grupp som har en större risk för corona-infektion. Det är ett dåligt omen att bo i ett sådant hus.  Skall jag då resa in till Stockholm med Sveriges största sjukdomsfall i denna tid? Att bo i vårt eget hus i Sankt Olof känns ganska säkert. Vi är som alla andra i risk, att vänta på vaccin. Vad tycker ni?

Augusti 07, 2020

Kunskap och Bildning

 
Jag  (Torbjörn) har läst "Till Bildningens Försvar" av Sverker Sörlin. Historia om bildning och kunskap är ovanligt bra för mej eftersom jag saknar både  tillräcklig bildning och ett djupare själsliv. Mycket om bildning har jag varit med om fram till 1972 ungefär. Därefter började en ny svensk bildning som uppstår via ny modern historia.
Många 40- och 50-talister kändes lite osäkra i det nya Sverige. Kunskap i allt väsentligt om Sveriges historia har minskat allteftersom.  I boken finns mycket intressant kunskap om tillhörighet i tro, t.ex. inom religioner, där man kräver ansvar i att äga denna tro tillsammans, trots att tron inte alls håller i verkligheten vid vad som är "sanning" i övrigt. Tvivel uppstår för många, men "trons sanning" gäller för de flesta på grund av ett gemensamt "tro-samhället".

Det är ledsamt men sant att man inte kan vara helt fri från "fake ideas". Sverker Sörlin tvekar sej inte att kasta sej in i det nya Sverige. Han vill vara med i fråga om makt och härlighet och hur vi skall vara tillsammans i samhället. Jag har läst 11 av 14 kapitlar. Jag skall gå igenom de tre senaste kapitlarna. Sen kommer jag veta vad jag egentligen tycker om boken.

Augusti 07, 2020

Kunskap och Bildning

Juli 24, 2020

Gud(ar?), Krig och Utdöende

Torbjörn läste "Gudar och Människor" av Mary Beard. Sen kom två lånade böcker från  Tomelillas bibliotek; Theodor Kallifatides "Slaget om Troja" som är färdigläst, och Elisabeth Kolbert "Det sjätte utdöendet" läses just nu. Här nedan finns små recensioner från T himself:

"Gudar och Människor" Människan har behov att ha gud(ar?) kring sej. Människor med stor ambition att ha makt har större behov att använda gud(ar?). Vi andra som har mindre maktambitioner nöjer sej t.o.m. utan gud(ar?). Mary Beards bok kanske inte visar just denna skillnad men boken är en underhållande läsning kring vår egen tanke om  gud(ar?).
"Slaget om Troja" Krig har alltid varit ett elände långt tillbaka i det trojanska kriget och i nutid t.ex. WWII. Gud(ar?) är lika mycket med i krig precis som vi andra dödliga som verkligen drabbas hundraprocentigt. Det gäller också förstås Kalifatides blodiga bok från första till sista sidan. Ibland var det alltför starkt, man funderar om man vill fortsätta, men det finns ett sug i boken också.
"Det sjätte utdöendet" Det sjätte utdöendet pågår just nu. Här finns det givetvis gudar förstås, särskilt om vad vi västerlänningar har funderat kring alla de ben och skelett som finns på jorden. Dom stämmer inte överens med bibeln. Enligt bibeln har människan uppfunnits av gud  för cirka 5000 år sedan. Det var svårt för oss att förstå att tiden är så mycket längre. Charles Darwin, Charles Lyell m.fl. förstod  mer om liv och död. Gudar har gett människan att vara skapelsens krona, vi bestämmer över  andras liv och särskilt död. Vi har i vår tid dödat arter i sån fart i jämfört med vad övrig historia visat om arter som dött på annat sätt. Media älskar katastrofer, men döendet kan ske av sej själv i tysthet ändå. Vi behöver inte hjälpa övrigt liv med döden, men vi gör det i alla fall. Boken handlar om vårt eget döende.  Den ökande koldioxiden är boven enligt boken. Jag (T) hade en period i marin forskning om koldioxiden på 70-talet. För mej var det enbart spännande att utveckla teknik att kunna mäta alkalinitet och pH med hög noggrannhet till sjöss. Jag tänkte aldrig på vilket elände som jorden kan  få när det gäller koldioxid. . Vår egen katastrof kan vi fixa med ett rejält krig, men det är inte bara vi som kan förstöra jorden. Vulkaner, asteroider, stjärnförskjutningar m.m. är också möjliga skurkar. Till slut är vi ändå dömda som livsform. Kackelackor (har överlevt i mer än 300miljoner år), råttor, virus m.m. tar över, men när kommer vår "ragnarök", "götterdämmerung","holocaust", "armageddon"?

April 07, 2020

Torbjörns eventuella Covid-19-Död

 
Inledning: När Torbjörn kolar vipp då gäller det att ge information via telefon, Facebook, Email och övrigt efter vad som önskas. När det gäller själva döden, då gäller samma  sätt som Torbjörns mamma tyckte hur det skall vara. Det finns en tanke från Christian Science, enkelt och utan några alltför starka känslor (se avhandling I). Kalas skall det dock bli, enkelt men gott (se avhandling II). Avslutningen är dock det viktigaste som kan gälla i dessa tider.

Avhandling II: Själva platsen kan väljas efter vad som är praktiskt. Flottskär är förstås lämpligt eftersom att själva Peter Torbjörn har blivit döpt där. Och sen kommer vi till maten. Torbjörn föreslår en rejäl fisksoppa, "Soupe de Menton" med fisk och musslor, fänkål, potatis och lök, tomater och vitlök, och i slutet lägga till apelsiner och persilja i mängd tillsammans.
Avhandling I: När man är död så är man död. Kroppen är resten som skall hanteras på något sätt utan omsvep. Själen finns i alla de vänner som man har haft goda kontakter med. Någon sten att komma till behövs inte. Det är som i Internet. Man kan åka hur som helst utan att flytta på sej.  Det är tanken som gäller. Torbjörn har gjort ett fotoalbum på surfplattor om "livet" som kan ses utan att gå ut på Internet.  Ett rött vin från Languedoc med någon/några av druvorna syrah, mourvedre, grenache, cinsault och carignan, kommer att bli glatt mottagna, men man kan också köpa 3L-dunkar, "superplonk" som man säger i England. Som efterrätt skall det finnas goda ostar, Roquefort, och andra att tugga  med watercress biscuits.
Avslutning: Så här skulle jag vilja men jag hade helst velat vara med själv. Visst ska man inte ha stort kalas med en massa 60-80-åringar med risk för smittspridning för att  ordna sina egna begravningar. Då vill jag bjuda Er på min begravningsfest hemma hos er själva, gärna med mina goda rätter som jag önskat er om nu Covid-19-kriget håller i sej. Det behövs inga söta efterrätter men om man vill ha det så ta gärna en Sachertårta med vispad grädde och ihop med starkt kaffe och en cognac, typ Carlos Primero ifrån Spanien. Raketer vore trevligt att få skjutas ut på kvällen om det är möjligt (tillåtet?). Gästerna kommer att sova gärna efter kalaset. Torbjörn tar hand om kostnaderna.

April 03, 2020

Covid-19-tankar

Grumpy Ol'Toby hade faktiskt inte en aning om att ett hot mot "människolivet" låg så nära i tid som det är just nu på hela jorden. Mycket likt kring "digerdödar" som alltid har följt med livet, inte minst människosläktet som har tyckt sej kunna bemästra själva döden åtminstone sedan 100 år tillbaka. Nu är det nya tider för "Grumpy Ol'Toby".

Som offer i kriget mot Covid-19 känner man sej som att bli bombarderad från media och myndigheter långt utöver vad man behöver för att förbereda sin egen hädangång. I media har vi fått höra att dom flesta som har dött i Covid-19 skulle ändå ha dött egentligen. Vad betyder det? I Sverige dör cirka 250 personer varje dygn. Antalet Covid-19 dödslar per dag när vi är på högsta dödstoppen blir ungefär 50 stycken.

  Av de som dör på grund av Covid-19  är kanske 40 st av de 250. Resultatet blir då cirka 10 st per dag när det är som mest. Hur länge pågår denna pandemi? Vi gissar att det sker i 3 månader och att antalet döda är lika många. Resultatet blir då cirka 1000 personer som dör utöver det "normala". Det är ju inte bra alls. Vi måste fortsätta bo i vår egen karantän. Man måste Sluta Hosta! Grumpy Ol'Toby har talat.

December 29, 2019

Grumpy Ol'Toby

Jag, gamle man, har sett "allt" på TV, i naturen och med vänner och andra som jag inte vet om dom är vänner eller ovänner. Jag har därmed kommit till en mening om framtiden som kan vara helt fel eller helt rätt. Målet i min mening är en aning mörk. På sextiotalet såg vi med tillförsikt inför framtiden. Visst fanns det problem, t.ex. atomkrig. Det fanns några som såg risken i överbefolkning. Men i övrigt arbetade vi träget att få det mycket bättre i världen, och vi fick det bättre för de flesta. Vi trodde inte på att islam kunde bli ett våldsproblem. Själv forskade jag på den tiden i att bygga  instrument för att kunna mäta halten koldioxid i havsvatten som vi visste att skulle öka. Jag tänkte inte att ökningen skulle bli ett problem. Befolkningen har ökat snabbt från den tid då vi lyckats bemästra resurserna i jorden. Övriga levande varelser som inte redan är "bemästrade" är antingen utdöda eller på väg att dö ut. Det ser mörkt ut. I jordens långa historia har haft många "problem" där livet har tagit slut, men återuppstått igen i ny form. Vi vet inte när och hur det skall ske men att det kommer att ske vet vi. Vår mörkaste slutsteg vore att vi själva ordnar för att vi skall dö. Visst är det dystert, men Ha Kul så länge det går, tycker jag. Mänskligheten kan inte överleva i oändlighet över huvudtaget. Ha Kul så länge det går.

Augusti 26, 2019

Ål, Människa och Framtiden

Jag har läst "Ålevangeliet" av Patrik Svensson. Den är fantastiskt bra, inte bara om ålar men lika mycket alla de som vi betraktar som liv. Jag försöker inte beskriva vad som är skrivet i boken. Köp den själva istället., men jag vill ändå skriva nåt om arten "homo sapiens" och "livet" i alla fall.

Låt oss betrakta "livsmöjligheten" i vår planet ur historiesynpunkt först och sen kanske derivera fram nånting om framtiden för just arterna inklusive "homo sapiens". Livet har funnits under de tre miljarder år som varit på jorden. Stora förändringar har skett under dessa år.

 

         
  Ålfiske i Skåne har lång tradition. Fisket har skett mestadels längs Hanöbukten från Åhus till Kivik ungefär. Det har funnits flera hundra fiskare men numera är det ett fåtal som har rätt att få fiska fortfarande. Cirka etthundrasjuttio recept i Skåne bevisar vilken betydelse ålen har betytt. Men numera går det dåligt för "anguilla" över hela jorden. Den betraktas som "starkt hotad", kanske "akut hotad" med risk för "nationellt utdöd". Värre slutsats, helt enkelt "utdöd", kan bli i likhet med så många andra livsvarelser som funnits i modern tid.   Internationella naturvårdsunionen, IUCN hr lite koll på vilka arter, djur och växter, som är i risk att tillslut bli "utdöd". I denna samling finns allt från växter, alger, ringmaskar, däggdjur, till människa. Människan, homo sapiens, visar sej att dom har det bra. Den är listad som "livskraftig", väldigt utspridd över hela världen utom i Antarktis och dessutom ökar i antal. Ålen däremot har det  betydligt sämre, liksom väldigt många andra djur "i vilt tillstånd" som IUCN betraktar det. Försök har gjorts genom att indela jordens historia i ett antal stora förändringar i livsvillkoren, "mass extrinction", eller "massutdöendet" på svenska.
1 Första utdöendet skedde omkring 450my sedan, i slutet på ordovicium där cirka 70% av arterna blev utdöda med undantag från haven. Kylan i perioden var mycket stark. 2 Andra utdöendet skedde 364my sedan också på grund av kyla. Cirka 70% av arterna blev utdöda.
3 Tredje utdöendet var den värsta, kring 250my sedan. 75% av arterna  försvann. Orsaken är under diskussion, men man tror på klimatförändringarna. 4 Fjärde utdöendet skedde under relativt lång period, cirka 200my, och cirka 75 %  blev utplånade.
5 Femte utdöendet är den mest kända. För cirka 65my sedan misstänket man att yucatanhalvön blev drabbad av en enorm meteor. Cirka 75% avslutade sin art som liv. 6 Vissa forskare betraktar vår egen tid som en del av Sjätte utdöendet. Vi kan betrakta all dessa arter som har försvunnit så länge som människan har levat, t.ex. en tredjedel av all koraller liksom antalet hajarter, en femtedel av reptiler, en fjärdedel av däggdjuren, m.m.

Hur ser det då ut för "homo sapiens" som har fått andra liv att försvinna, kanske genom att äta upp dom? Jag lyssnade på en bakteriolog i ett föredrag för sextio år sedan om hur bakterier lever och frodas tills dom dör i sitt eget trekk. I slutet dyker en annan typ av livsform upp, som trivs i den utdöda bakteriens skit, och börjar växa och bli fler tills dom dör i sitt eget trekk. Känns det igen? Är det nånting som låter bekant? När "homo sapiens" höll sej kring 1 milliard på jorden så gick det ganska bra på nåt sätt. När vi nu är 8 milliarder så finns det inte en chans att fortsätta fylla ut den näring som behövs. Vi närmar oss "mass extinction" och det är helt normalt som det visat sig i hela jordens långa historia liksom i Bibelns syndaflod. Att ha kul så länge man kan är det bästa vi kan göra. Endast Noah&Susanna kunde rädda sej i sin ark. Vi kommer inte kunna minska antalet "homo sapiens" utan en riktig eländig  "syndaflod".

April 17, 2019

"Lagoma" Sverige

 
Jag är ofta i Skåne i vårt kära Sankt Olof. Vi har TV här förstås. Vi har också möjlighet att se TV direkt via luften från Danmarks statliga 5 kanaler förutom en satellitparabol som vi kan se, cirka 400 fria kanaler huvudsakligen från Tyskland och Frankrike. Att försöka förstå Sverige via TV från andra länder ger nya tankar om sitt eget land. Man blir förvånad hur annorlunda Sverige har blivit från att var känd i omvärlden att producera porrfilmer till att bli känd för sexuell puritanism.

Och det finns mer vad som bestämts i Sverige. Världen undrar om "skammen" som lagts över de som av någon anledning använde flyg t.ex. De som frågar sej om Sveriges politik är få, men de som gör det undrar vad som kommer  hända. Har Sverige blivit extremt istället för det "lagoma landet" vi trott oss bo i? Politiker kan plötsligt inte kunna tala på"lagom nivå" mellan varandra. Jag blir lite rädd över hur det skall gå. Min tid är snart ute framöver men hur skall det bli för mina närmaste i framiden?

Mars 14, 2019

Demokratisk Kris i världen

 
Jag tycker det är konstigt att man kan  ta över hela makten när man vinner med 51% över 49% där det ofta blir mer än 20% som inte röstat. Det är ett problem att förstå varför 20%-arna inte väljer. Om det är många fler som inte väljer, då finns det ingen demokrati. Likaledes när 51%-arna tar makten helt utan att försöka samverka med 49%-arna, då har vi ingen demokrati heller.

Det borde bli regler i statuterna att förändringar skall kunna göras när majoriteten är tillräckligt stor, t.ex. 60%-are över 40%-are, liksom att röstarna skall vara absolut över 80% för att valet skall kunna bli godkänt. Blir det ingen demokrati, då skall inte bli några nya lagar eller förordningar. Vad tycker ni?

Jan 07, 2019

Mina egna Virusar

 
Mitt i vintern då man trott sej komma undan från vinterinfektioner så slog dom till, virusar och bakterier alltså, inte bara mej utan Kerstin också men betydligt mildare för henne, en orättvisa förstås. Jag har tyckt förut att det är någon slags straff för att vi har det bra, och virus och bakterier försvinner ändå,.... eller gör dom det?

Det är nog inte en form av straff, men dessa luftvägsinfektioner är vår största sjukdom som skördar oerhört många varje år. Vad gör politikerna åt detta?  Det handlar om hundratalet som dör i trafiken medan en vanlig infektion skördar miljontals. Hjälp mej nu när jag känner hur det kan vara när man fått en letal infektion,...eller är den inte?

Dec 03, 2018

Kolkriget

 
Ja, hur är det egentligen? Det sista vi fått från media är att sten-och brunkol står för 80% av den mängd koldioxid vi släppet ut i vår luft, flyget står för 3-5% och resten vet jag inte vad det kommer ifrån men något är det förståss från andra transporter. Alla dessa kritklippor som finns runt om i världen är koncentrerad koldioxid som bara behöver lite syra så släpper dom ut sitt koldioxid som samlats i miljarder år. Hur är det med alla djur och människor som ständigt fiser ut koldioxid, men det kanske  inte räknas. Förutom koldioxid så får vi inte glömma all metan som lär vara ännu farligare än kolet. Sibirien släpper ut metan från sina myrar och våra egna myrar pyser ut också.

Vi får skylla på kineser, polacker, ryssar och amerikanare som släpper ut det mesta. Hur skall man få bestämma över folk som väljer vilken makt som skall styra? Vi har varit runt om i världen och är skyldig för en del av  3-5% koldioxid och det är svårt att tro att folk vill avstå från vad dom är vana med. Om man försöker med kraftiga regler och våld, då blir det nog revolution, kanske krig runt om hela klotet utom Sverige förstås. Vi är så vana att media&myndighet väljer åt oss. Håhåjaja, vi som är pensionärer kommer ändå att slippa det allra värsta som finns kvar åt våra barn, barnbarn och eventuella barnbarnsbarn som återstår.

Nov 15, 2018

ValTanke-II

Det är snart 10 veckor sen vi hade val som inte gav nånting åt oss väljare. Behöver vi en regering överhuvudtaget? Politiker har bevisat sin kompetens i fullständig okunskap i att förhandla. Det går nog bra om vi slipper överaktiva ADHD- politiker i regeringen. Vi behöver nya lagar som kan....

  .....begränsa politikers alltför stora önskan att ändra på allt alltför fort. Vi hinner helt enkelt inte med. Galna politiker har funnits i alla tider och överallt, men nu har vi sett alltför mycket i hela världen den sista tiden. Förutom USA, UK  etc så har vi själva hamnat i samma soppa. Man måste nog hjälpa dom. Vägra välja galna politiker!

Aug 31, 2018

ValTanke-I

Att deltaga i politik har aldrig roat mej. Ingen har heller försökt att få mej in i något parti. För mej är partiverksamhet något suspekt, i klass med att man tror sej veta om någonting som därmed blir nån slags "sanning". Det medför  att alla vi andra blir utsatta på något sätt vart fjärde år. Vi behöver viss stabilitet hur vi skall kunna anpassa oss mestadels på gott, men efter att nya lagar införs blir det oftast på ont. De sista fyra åren har varit värst "ever".

Jag har blivit så trött att jag  undvikit allt som levererats i tidningar, på radio och TV. Politiker går ut och visar sin (o)kunskap om allt möjligt och debatter har slutat i ren rappakalja. Politiker mellan varandra kan inte förhandla på naturligt sätt. Media verkar veta vilken regering som skall ta över. Varför skall vi då välja? Jag har blivit fruktansvärt trött på det hela. Men ändå insåg jag att jag måste nog välja i alla fall, det som minst sämst i valet.

Jag önskar att alla partier kan träffas efter att valet är slut, ta sej ett glas eller två och pussa varandra och ha det bra tillsammans som vi andra, ert eget folk gör.

Mar 06, 2018

ReseTankar

Det handlar äktenskap och önskningar. Man vill gärna ha samma typ av önskningar men om man inte har det måste man anpassa sej på många sätt och det gäller båda. Här gäller Tobys tankar. Om vi börjar med den mindre delen så gäller det t.ex. intressen av kultur. K gillar teater mer än vad T gör. Båda gillar musik men T tycker lite mer om opera än vad K gör. K är mycket mer aktiv att hålla igång aktiviteter med släkt och vänner än vad T gör.

T tycker att det är roligt att träffa andra vänner men har mindre behov. K saknar T:s initiativ i att skapa kontakter vilket är riktigt. T skall försöka bli bättre på sådant. Åsså gäller de stora problemen med behov att få sol och värme på vintern. K har inte detta behov men det har T. Vi har rest varje år och K har alltid följt med, men nu vill K inte mer. Det blir en ändring  nästa år 2019 om inte nåt annat sker. Kärleken är stor och vi vill vara tillsammans men inte alltid på varje ställe.

Apr 24, 2017

Europeiskt Armageddon?

 
Vilket elände vi har hört resultaten ifrån Frankrike? Först blev det Brexit och sen, denna dag , i natten får man höra hur Marine le Pen lyckas välja till att kuna bli Frankrikes första president, men ännu har hon inte blivit vald, en vecka till så får vi veta resultatet. Eländet finns kvar i hur åtminstone jag funderar kring hur bra demokratin är. Vi har vetat att demokratin inte är perfekt, men att den är ändå det enda system man kan tänka. Är den det? Vem har inte blivit vald till högsta makt mer än Hitler? Måste vi inte finna andra metoder som hindrar galenskapen att utveckla sej.

 I många länder har man lag med "trögheter" i strukturen som försvårar nya snabba förändringar, dock inte i Sverige. Vi borde lägga till nåt sådant via vårt demokratiska system som försvårar galenskapen att komma till makten. Vi kan inte tro på oss medborgare som är  beroende av vad man får från media-leverantörerna  som är kanske den starkaste makten i det "demokratiska" väldet. Man blir helt enkelt orolig! Skall vi förlora allt det vi haft inom EU sen 1990? Vad tror Ni? Var finns vår ljusa framtid?

Mar 22, 2017

Framtiden

 

Jag har blivit lite mer orolig än tidigare, och jag vet inte varför. Det kan bero på att jag följer allt mindre om vad som sker i världen, kanske med avseende på allt elände som sker ständigt. Jag har valt att inte bli mentalt skadad av eländet  genom att inte följa vad som sker. Man kan inte bli helt isolerad ändå. Jag försöker personligen därför gissa vad som kan ske i framtiden i vårt lilla land. Varför jag gör profetior är bara för att kunna se hur bra jag är på att spå någon gång. Här kommer två olika scenarier, en positv väg och en negativ väg. Det finns förstås många flera framtidsvisioner och det troliga är säkert inte någon av dom två nedan.

Vår Ljusa Framtid

Vår Mörka Framtid

Tack vare en god och generös immigrationspolitik har man lyckats få hit immigranter i stor mängd.  Många immigranter kommer kanske inte stanna i Sverige, men för de övriga  ges det god utbildning som därmed kan bidraga i vårt land. Vi behöver mer folk med andra erfarenheter.  Vår monokultur blir en del av multikulturen, det blir många språk och fler religioner som skall samsas ihop med varandra och därmed befrukta vårt gemensamma Sverige. Större personliga friheter blir följden av multikulturen. Tänk bara på vad som hänt med vår matkultur. Nya spännande rätter är det som vi lätt ha kunnat få smaka av. Vi är givetvis glada att det går åt rätt håll, får vi hoppas. Avsaknad av en immigarationspolitik betytte att man helt struntade i hur man skulle kunna hantera invandringen i en takt som landet Sverige kan orka med. Utbildning för både vuxna och barn i Svenska språket  saknades eller var alltför dålig. Man blir lite mer "alienerad" där antalet "nysvenskar" dominerar i vissa områden kring storstäderna. Svenska språket är inte nödvändig längre. Gängkrig leder till att makt samlas till en liten grupp på flera ställen.  Egen lag och polis kanske finns redan. Sveriges Lag gäller inte på sådana platser. För "gammelsvenskar" och säkert för en del "nysvenskar" får det sämre och osäkerheten större.  Låt oss hoppas att det ändå skall gå bra.

Mar 08, 2017

Quelle Tristesse

Det här är vad vi får se, är vi går ut en kall mars från vår lägenhet. Vad man än tycker så är det inte vackert kan man säga. Titta särskilt på "konsten" vid väggen, komprimerade bilar som en konstnär åstadkommit på sjuttiotalet, en lätt "sovjetisk" rysning när man passerar denna gång. Vi hoppas på att  Sibiriska kylan skall försvinna så fort som möjligt och att få en Medelhavsdoftande varm vind istället. This is what we got, this cold March walking out from our flat. Whatever you think of it, it is not nice. Have a glance at the "art" on the wall, compressed cars, which the artist made during seventies, a slight "soviet" shiver when you pass this walkway. We hope that our Siberian weather will be replaced with a Mediterrainian scented wind instead.

Feb 22, 2017

Min Oro

 
Jag är en kräfta och Kerstin är en vattuman. Vi har vattnet gemensamt men i övrigt är vi ganska olika. En kräfta behöver stenar att kunna bo under i sitt behov av skalbyte. Jag är kanske inte mycket en kräfta med klor att nypa med. Jag är nog mer en langust utan klor och att leva i varmt vatten. En vattuman har inte samma behov, t.ex. av varmt vatten. Det vatten är nog bättre med kallt vatten som förflyttas från plats till plats tämligen ofta. Det är där skillnaden finns.

Vi har också en annan skillnad. Jag känner mej mer lik en tysk eller en fransman. Jag gör som tyskar och fransmän gör, dvs dricker öl eller vin, varje dag. Vi båda gillar fest men jag gillar mer vin och öl än Kerstin, varför jag också pratar mer och högre. Jag har själv varit på fest där jag inte drack p.g.a att vara chaufför. Då kan det bli lite tråkigt av att höra dom andra när dom  blir lite bullrigare.  Man måste förstå alkoholens fördelar och nackdelar och anpassa sej till hanterlig nivå.

Kerstin gillar att resa men med korta tider och gärna inte alltför långt från basen, Stockholm med omnejd. Jag vill gärna ha varmt under den absolut kallaste delen i Sverige, dvs långt från Sverige och länge också. Oron som det nu handlar om är just min ”sten”, HuaHin, där vi har bott  ett antal år under 1-2 månader. Jag har njutit av min ”HuaHin-sten” tillsammans med Kerstin, men Kerstin vill inte fortsätta i framtiden.

Oron är därför befogad eftersom jag helst ville fortsätta. Vad finns då att göra?

 

*           Jag kan fortsätta att åka till HuaHin i framtiden, men då utan Kerstin vid min sida. Vi har rest på olika ställen förut och det har gått bra men kanske inte så långt.
* Jag kan försöka hitta en ny ”sten” som är närmare till Stockholm vilket därmed gör det säkert möjligt för Kerstin under en kortare tid. Svårigheterna är kanske mest att det är dyrare att vara på sådana ställen närmare oss, och dessutom vet jag för lite att hitta sådana platser. Det kan vara Malta, Spanien och Portugal.
* Min förtjusning i öl och vin måste jag antagligen utföra på plats där Kerstin inte är just då.
* Det är nog allt ännu vad jag kan säga. Jag älskar Kerstin och jag vill vara nära henne men man kanske inte behöver alltid vara tillsammans hela tiden. Kerstins behov är mycket större i sitt sociala liv än mitt behov som är mindre.

Jan 05, 2017

Längtan "Hemma"

Vad är det som är din egen plats hemma? Jag är född i Stockholm men uppfödd i Göteborg med tonårstid i Borås och fortsättning i Gbg m.m.. Vad betyder det? Det känns lite konstigt att lämna ett ställe som vi båda tycker om, Sankt Olof. Nästa steg blir Thailand som vi också gillar, eller kanske att vi tycker att Sverige är för kallt största delen av året, Vi känner vänner i Thailand som vi gillar och det blir nästa ställe att anpassa sej till.

Stockholm är det svåraste platsen att anpassa sej för mej  trots att jag är född i Adolf Fredriks församling mitt emot kyrkan. Jag längtar mer att få välja mellan Stockholm, HuaHin i Thailand, Sankt Olof eller t.o.m. Spanien som jag vet nästan inget om. Jag vill ha värme utomhus! Jag tror att det ligger bäst långt från Sverige. Längtan är stark trots att vi är  i Sankt Olof  i minusgrader i Januari.

Dec 21, 2016

Trötthet

Före

2017-0115

Jag är trött, väldigt trött. Jag är trött av allt möjligt. Jag är trött på all politik  i Sverige och andra länder med. Bästa sättet är att inte titta på TV-Nytt o.d. vilket jag har gjort men jag är ändå trött. Jag är också trött av mörker och fuktig kyla. Vad kan man göra emot det? Javisst, ja, vi åker i mitten av januari till HuaHin, alltså har vi gjort nåt som skall hjälpa. Jag kommer att vara trött men efter 2017-0115 då blir jag pigg igen.

Efter

2017-0115

Nov 14, 2016

TRUMPeten har lyckats!

Jag har länge trott att folk börjar reagera mot övermakten inte bara i USA, utan var som helst där "makten" flödar ut via media som en del av makten. Jag förstår inte vad dom menar. Om man får makten så vänder man på skjortan och vips så glömmer man vad man dyrt och heligt bestämde. Jag själv slutade att lyssna på våra egna politiker. Det är mer än fem år sen. Att reagera mot överheten är inte lätt särskilt om det är bara överheten som man får välja mellan i val.

 Just nyss kom en figur i USA som inte har bott in sej med överheten. Han är förstås galen, men han säger saker som folk tänkt länge men inte vågade säga själv. "Politically Correct" heter det som överheten använder sej av. Han vann förstås. Det är en olycka för oss internationalister där friheten är så viktig. Det blir säkert som i Balzacs "Den mänskliga komedin" att den nya "kungen" som bekämpat överheten länge, sen blir en överhet själv, och därmed fortsätter komedin i evighet amen.

Okt 24, 2016

Något om Bostäder

Jag vet vad jag gillar, jag älskar förutom livet också Kerstin, mina barn och barnbarn plus en hel del kusiner och vänner. Jag gillar dessutom en mängd andra saker som inte direkt hör till livet som sådan utan saker man vill göra. Mitt behov  förutom att "resa" är att "hitta på",  som jag tror är bra för mej och förhoppningsvis också oss, vilket ofta leder till någon form av "byggnation". Man skulle kanske utveckla sej på nåt annat sätt, t.ex. ägna sej åt bilar eller båtar, men även sådana verksamheter behöver plats.

När vi rör på oss behöver vi en bas att få stanna i, att överleva i, oftast en lokal som antingen är ägd av oss eller har hyrt. På resa kan man få gästa hemma hos släkt och vänner, en perfekt lösning, eller via hotell, oftast OK. För oss i Stockholm har vi hyrt en lägenhet som vi kan utnyttja när som helst vilket vi gör under halva året. Dessa boplatser är inte lämpliga för projekt-utveckling när det gäller "byggnation".

Vårt hus i Skåne är  stort nog för all innovativ verksamhet. Jag älskar därför  Sankt Olof. Avstånd mellan Vårberg och Sankt Olof är förstås ett problem. Sankt Olof kräver att ha en bil, vilket man inte behöver i Vårberg. För kommunikation mellan våra två platser är järnväg och buss framtiden. Bil måste man ha i Sankt Olof. Nuvarande politik ger oro för alla de som inte bor i eller nära storstäderna. Vad skall man då satsa på?

Det finns förståss andra möjligheter, men jag kan inte tycka nåt annat än att åka mer mellan våra två platser.

Jul 11, 2016

Fotoproblem

Man kan ha mycket problem med foto och såna har jag, men oftast handlar det om tekniska problem. Ett stort problem finns hela tiden vem som "äger ansikten". Jag förstår att det är problem för vissa. Det kan finnas skäl som man inte vill visa sej. För de allra flesta betyder det väldigt lite om nån tar foto för sitt eget syfte i album eller liknande, men om det gäller pengar så vill många också vara med.

 Den typ av album som vi driver för vårt eget syfte att komma ihåg vad vi gjort, och andra vänners syfte som har samma skäl kan komma nära de områden som är känsliga, men det är inte alltid möjligt att fråga om man får ta foto. När det gäller video så är det självklart att kunna fråga före eller efter filmen. Det känns svårt för mej att veta när man trampar på nåt känsligt. Jag ber er att skicka till mej ebrev eller sms när jag gjort fel så rättar jag till det så fort jag kan.

Jul 02, 2016

Ha Hus!

Vad bra det är att ha hus, att ha utrymme trots att det blir ändå fullt fort. Idéer skapas av att kunna ha utrymme att göra nåt med. Jag har längtat att kunna laga mat utomhus precis som Thailändare gör. Att fritera, steka, grilla inomhus ger problem. Det blir fett i väggar och tak, lite äckligt efter viss tid. Problemet finns inte utomhus.

Jag gjorde ett utekök med gas, ved, el, varmvatten, diskmöjligheter och dusch till och med i vårt kära hus i Sankt Olof och jag är mycket glad för att idéerna kom fram. Viss svårighet finns förstås och det är brist på sol och värme, och vi väntar nu på vår nästa idé. Den kommer inte lätt fram i en hyreslägenhet i Stockholm.

Jun 06, 2016

A Fortnight's Leave

Det känns ledsamt att få lämna Skåne när det är som bäst med nytt Utekök och mopeder och värmen är perfekt.  Men vi får i alla fall åka iväg till London tillsammans med våra yngsta flickor, Tova och Rebecka, 11 år båda två. Det blir 4 intensiva dagar i centrala London. Resten av dom fjorton dagarna beror på att vår hyresägare  vill byta "stammar", en chans för ägaren att höja hyran. I feel sad of leaving Skåne when it is as its best time when our outdoor kitchen is working and the fun of going around with our mopeds. We will fly together with our youngest girls, Tova and Rebecka, 11 yrs both. It will be 4 intensive days in Central London. The rest of this fortnight depends of our landlord of changing their sewers which will give him chance of raising the rent.

Maj 26, 2016

Steka, Grilla, Fritera?

Jag har haft önskan sedan vi var i Thailand för första gången, hur man bör göra mat, att kunna själv göra nästan  detsamma som hos Thaifolk och andra runt i Asien. Om man eldar bör man göra det utomhus av risk och dessutom i samband med städ-och disk som är så mycket enklare. Idén att skapa denna möjlighet hemma hos oss i Sankt Olof beror på att använda sådana saker som vi har haft länge. I Frankrike hade vi en stor gasspis att kunna genomföra en paella med 1 m diameter som vi tog med hit. Vi har en stor fritös som kräver 3L olja att fritera med och vi kan grilla med både träkol och grillstenar.

När jag nu visat min älskade hur det ser ut som det gör enligt bild så blev hon besviken! Inget helnytt gaseldat utekök med stenar.  Vi har länge en sådan grill med stenar som vi använt ganska mycket. Min kusinbror Björn föredrar träkoleldat, och min son Klas föredrar det också, och jag själv föredrar träkoleldat. Smagen er forskaellig!

Jag blir då frusterad, och jag vet inte hur man skall få min älskade att bli nöjd! Har ni en lösning? (Jag (T) vet! Problemet har inte med grillen att göra! Det är "makten" vem som bestämmer!)

Maj 19, 2016

Varför blir det inte varmare?

Vi har hört att det är varmare, men vi fryser trots att det är nästan sommar. Hur kommer det sej?
 Eller var det varmare förr? Det var varmare på bronsåldern och vädret har växlats länge. Är det väderväxling eller är det "ragnarök", "exodus" för människan? Människan uppför sej som ekorrar, vi samlar för att försörja oss, vi som bor i norden. Björnar ägnar sej att äta så mycket dom kan när det är "varmt" för att sen sova hela den kalla tiden, en bra princip tycker jag.  Bäst är nog som fåglar gör, man flyr och kommer till platser som är tillräckligt varmt att övervintra och överleva. Det är vad vi gör till en del, att åka till Thailand under den värsta vintern. Men varför blir det inte varmare nu när det är nästan sommar? Finns det nån förklaring?

Maj 10, 2016

Livslängden

Jag är en diabetiker. Jag är ganska ny som diabetiker. Min läkare verkade vara mycket glad över att jag äntligen kommer över gränsen eftersom jag följer alla de statuter som gäller för en typ 2-diabetiker. Vad min läkare i övrigt tycker vet jag inte. Han vill att jag skall mäta både det ena och det andra, och jag tänker annorlunda. Jag väljer vad jag vet om man bör undvika, vilket har varit ganska lätt, dvs godis som mest används när vi kör bil och då behövs nåt sött. Nu finns inga godísar längre i bilen. Det finns andra godisar som vi börjar utnyttja, t.ex. nötter, ost och vin, m.m. Då blir det fel ändå. Alkohol är "giftigt" och det är svårt att helt avsluta den lilla "CH3CH2COOH"-hunden. Man kan undvika t.ex. Tonic i GT och mer inrikta sej på Gin, Whisky eller Bloody Mary kanske.

Vinet är dock min egen livskälla. Varför skall jag då sluta att få smaka även om antalet år kan minskas? Enligt andra som också har kontakt med läkare och kunskapare så lär man kunna leva nånstans kring 8-10 år. Det är ganska OK tycker jag eftersom jag redan lever på pluss-sidan. Jag tyckte nämligen tidigt att kunna överleva efter år 1999 är en osannolikhet, därför är jag på pluss. Jag är därför inte så orolig mer än att jag hoppas att "vår gud" tar hand om mej att få kunna lämna detta ställe på bästa sätt. Jag har förståss favoriter att avsluta livet, t.ex. i Sydfrankrike i nån by vid en café där man kan få en pastis ut vid gatan, eller i Thailand där den sköna luften blåser fram över mej från havet, där jag tar mej en  kall och stor Chang-öl. Vad som händer efteråt är inget för mej att fundera kring.

Apr 11, 2016

Likhet vs Olikhet

1. 2.   3.
Det finns många likheter och olikheter som är helt beroende av varandra. Hur kan en anod vara utan en katod? Hur kan levande varelser vara utan en annan och motsatt levande varelse att kunna fortsätta sin eviga fortgång? Det absolut vanligaste kopplingen mellan ovanligheter är förstås mellan man och kvinna. Man kan möjligtvis visa att så fort man ordnat sin eviga fortplantning inte behöver vara längre tillsammans men det känns  som att det blir lite ensamt utan en vän att fortsätta tillsammans med. Det är då det blir svårigheter! Motsats är svårt. Titta på länder där man har grupper med motsatt uppfattning i religion i politik, i språk. Det är inte lätt. Titta på oss två, jag, Peter Torbjörn vs Kerstin Margareta. Vi har varsin liten flock var för oss själva men vi vill ändå hålla ihop mellan våra flockar, åtminstone nån gång då och då. När  det gäller att få resa omkring i världen har vi samma önskan, men T vill vara ute i någon del av världen ganska länge till skillnad från K som vill gärna resa kortare vägar och kortare tider också. Trots skillnaden har vi gjort både långa resor och korta resor. Samma gäller underhållning. K älskar teater som mest finns i huvudstaden, samt att läsa tjocka böcker om känt folks liv och elände (ursäkta T:s uppfattning) medan T önskar mer opera och musik och  fransk film. Vi försöker göra allt detta men det är K som är bäst på att få ihop skillnaderna. Ibland kan det bli en slags kris. Kontrahenternas uppfattningar krockar. Antingen någon  eller kanske båda kommer i en slags depression som syns mest att man inte pratar med varandra. Det är då som man måste visa sin hänsyn och uppfatta vad som är skillnaden och det är inte lätt!  Gemensamt måste man bestämma hur fortsättningen skall bli och det är ännu svårare. Man kan också separera. Jag tror ändå att likhet-olikhet är  bäst och roligast att försöka vara ihop. Titta på hur anoden skulle bli om det inte finns en katod. Det går inte utan pluss och minus. Detta är min uppfattning om sådana ting just nu.

Mar 22, 2016

Invandring och Rädsla     

1.

2.

Bland oss pensionärer har jag hört att man är lite rädd att vara nära tunnelbanan och särskilt ställen där unga pojkar samlar sig i hörnen och som verkar inte ha nåt att göra. Ofta märks det mest att dessa gossar, som pensionärer ser dom som hot, har ett ursprung från länder långt bort från Sverige.  Är det bara rädsla? Hur skall man då känna sej trygg? Om det är ett hot, hur skall man då skydda sej? Min egen rädsla är faktiskt liten, men jag försöker förstås undvika att vara nära sådana ställen där det känns lite oro  på platsen.
3.

Låt oss ta statistiken som har gett en viss otrygghet mer än vanligt. År 1945 har antalet svenskar och invandrare som fötts utomlands var bara cirka 100.000, dvs mindre än 2% av befolkningen. Dessutom har de flesta invandrare fötts nära Sverige, och kanske mesta delen från Finland. Fram till år 2015 är antalet invandrare och svenskar som fötts utomlands  2-3 miljoner beroende på osäkerheten i statistiken, dvs 20-30% av befolkningen. De flesta  föddes långt bort från Sverige. Det är en drastisk skillnad på kort tid. Det skapar förståss otrygghet för de övriga svenskarna. Okunskap och orolighet från länder de kommer ifrån ligger bakom. Man  kan inte gissa vad det kommer att betyda. Nya kulturer kan vara och kanske är i kontrast med Svea Rikes Lag.

4.

För oss pensionärer betyder det egentligen ingenting eftersom vi ändå snart skall sluta våra liv på ett förhoppningsvis naturligt sätt. Vi har fått en viss fördel av att det finns invandrare som gett oss  godare mat. Däremot så är det annorlunda bland svenskar i aktiv ålder med lång svensk släktgeneration som bakgrund. Oron finns där också hos många har jag hört. Det finns risk med multikulturer som krockar. Kanske var man alltför snabb med invandringen. Trots att det är ett "farligt minerat område" att beträda vågar jag skriva ner min egen oro här ändå. Jag vet inte vad som skall hända i framtiden, och jag hoppas att det skall bli bra till slut.

P.S.

Jag hann inte mer än att lägga ut mina senaste tankar förrän media sände ut "olyckor" över oss till vad som händer i tunnelbanan i Bryssel. Kulturkrockar är svårt och kanske ibland omöjligt att hantera. Hur skall vi agera mot sådana som tycker så illa om oss?

Mar 19, 2016 "Alcoholic Vacation", behövs det?
1.   2.   3.   4.
Jag har hört om en Amerikansk författare, idogt skrivande under långa tider, tar sej sen en "alcoholic vacation",  alkoholledighet. Det beror inte på att vara ledig från alkohol utan snarare att få vara ensam tillsammans med Alkoholen. Han lär ha en lite stuga upp i Appalacherna, han köper tillräckligt vad han behöver av mat och framför allt dryck. I övrigt vet man inget om vad han gör men man kan gissa. Efter det hela är gjort, tar han sej hem igen för att fortsätta skriva och kanske vara social.         Varför gör han på detta sätt? Det måste bero på att frun, om hon nu finns i hans liv, ogillar alkohol men att det inte ger  tillräckligt roligt utan tillräcklig alkohol.  Det är låter lite tråkigt att vara ensam på en "alcoholic vacation". Varför behöva ha det så? Det finns fler som har samma dilemma!

Starta  en förening för "Alcoholic Vacation" under nån pretext som gömmer verksamheten till nåt socialt accepterande, med stadgar och styrelse, låna någon stuga nånstans.  Fiske är en bra fråga och man kan t.o.m. fiska lite grand, och det blir dessutom oftast bara män. Andra övriga ämnen kan vara kurser i "Feministisk Historia för Män", och "Mäns frågor om Barnuppfostran", e.t.c.  Man kan också tänka sej i att bli duktig bartender genom att jobba tillsammans med gelikar, och då blir det möjligt att kunna ägna sej tillräckligt mycket med alkohol som behövs för att få tillräckligt roligt.        Detta är vad jag kan komma fram till så långt efter en glad fest som fortsatte hemma i sängen med en animerad diskussion  om just  "Alcoholic Vacation"

Mar 10, 2016 Mitt eget behov av klimat!

Nu gäller det klimatet som vi så ofta fått höra men kanske på ett annat sätt, nämligen vad som är som bäst för mej. Det klimat och dygnsrytm jag befinner mej i, i HuaHin passar mej väldigt bra. Natt och dag går som en klocka, det är så mörkt  på natten och man vaknar alltid vid 7-tiden. Nattempen ligger kring 20-25, dagtempen kring 29-33  beroende på årstid. Det är oftast en lätt bris och dis som gör klimatet att det också är lagom för oss. Regnperioden börjar i maj och slutar i november. Årsmedelvärdet är ungefär ungefär 1m, och der mesta kommer på hösten. Skillnaden i temperaturen är cirka 4 grader året runt. Jämför med hur det är i Stockholm. Skillnaden mellan högt och lågt per dygn är nästan samma, dvs 8-10 grader. Skillnaden mellan högt och lågt per år är stor, -15 till +25. alltså skillnaden är 40 grader. I Stockholm har vi vår regnperiod på höst och vår  och det blir nånstans mellan 0.6-0.7m. Vi skall inte tala om sol och badvattentemperatur denna gång. Jag vet redan vilket klimat som passar mej bäst.

HuaHin temp Stockholm temp

Mar 08-2016 Hur skall det gå för Människan?

Vilket elände världen har runt omkring oss. Mer än 7.2 milliarder människor vill ha det bra och dom har fått det bättre enligt Hans Rosling. När man har fått dom bättre så vill man ha det ännu bättre. Man kan kolla på TV hur mycket bättre folk har det, och då vill man gärna komma dit för att få en del av kakan och få det ännu bättre. Ser vi möjligtvis vad som kan hända i vår tid, nåt liknande när Romarriket föll ihop när massor av folk från norr och öster ville också ta för sej av vad man trodde det fanns i Rom? Vi västerlänningar numera är inte så många, kanske 1.2 milliarder. Återstoden av de övriga drygt 6 milliarder vill säkert stanna hemma där dom är,  men kanske 3 milliarder vill komma till "grytan" där rikedomen kanske finns. Vad skall då hända? Är det det vi ser som trycker på  Västeuropa från öst och syd? Man blir lite rädd hur dåligt politiker kan hantera sådana problem. Jag har själv ingen idé hur man skall tackla det hela. Det är min senaste tillfälliga tanke denna dag.

Jan 2015 och Sep 2020    Några tankar om värderingar kring en film och ett restaurantbesök! (Film-o-Mat/Torbjörn)

Filmen

Hur bedömer man film? Jag har tidigare försökt hitta en metod som gäller hur ett möte med vänner, bio och mat i diskussion om filmen skall värderas. Om man börjar med biofilm separat kan man indela filmen i vilken typ av film det är. Jag har gjort ett mönster kring hur det kan bli.

Action Comedy Crime Social Documentary Horror Children
Med Action menar jag att det finns kraftigt våldsamma innehåll. Vad som gäller Comedy behöver man inte förklara. Med Crime handlar det om brott som kan förklaras och som kan innehålla  våldsamhet men inte alltid.  Med Social menar jag att det handlar om mänskliga svårigheter i livet utan att vara brottsligt, men det kan leda till brottsligt. Med Pluseffekt menar jag att vi ofta väljer t.ex. ett språk, en person eller något annat som engagerar oavsett vad för typ filmen gör. Det blir säkert ett extra poäng automatiskt om det var rätt språk, person o.s.v. Documentary  handlar om film under händelser  som kan dokumenteras eller någonting från historia som kan pseudo-dokumenteras via film. Horror och Children är typer av film som knappast skulle komma upp i våra cineastiska tankar framöver. En film är knappast iunriktad helt inom någon av typerna. Man får helt enkelt komma fram till hur typisk en film är t.ex.

Type-of-Film= %Action+%Comedy+%Crime+%Social =Inital Value(0-5)

När det gäller filmen som helhet kan man givetvis tycka hur man blev påverkad av själva filmen oavsett hur du känner dej själv, något som stör i biosalongen, kissnödig eller hungrig. Allt det där påverkar vad tyckte efter filmen. Det är bättre att försöka skilja på delar av filmen som är bra eller dålig och sen addera ihop delarna vad ni kan tycka om filmen. Liten del av egna problem kan tas bort åt sidan. Filmen blir mer trovärdig då. Jag har valt att skilja på Acting&Directing, d.v.s  regi och skådespeleri hur bra dom är inklusive hur bra själva inspelningen är gjord i fråga om teknik, t.ex. att följa filmen utan ”skakningar”, att få en känsla av 3D effekt m.m. Acting&Directing  är värd att bedömas på en skala 0-5. Narrative är själva innehållet i filmen, hur trovärdig historien är, och att den engagerar åskådarna i en skala 0-5. Det finns en Plus-effekt, t.ex språket, personen eller nånting annat som ger just en plus-effekt, ofta en extra etta. Sammanlagt blir det hela filmen =(Act+Nar)/2+Plus. Vi tar ett exempel nyligen, ”Falling Down”. Torbjörn värderade filmen (70% Action, 20% Crime, 10% Social) efter regeln,  Acting var högt (4.5), Narrative si så där (3.5) och ingen pluseffekt. Resultatet blev 4,0.

Value-of-Film=(Acting&Directing(0-5?)+Narrative(0-5?))/2+Plus(0-5?)=Actual Value(0-5)

Det finns en ytterligare funktion hur man tycker om filmen. Vi är alla individer. Jag, Torbjörn, t.e.x. gillar mest Crime mest följt av Comedy och Social. Jag väljer sällan filmer med utpräglad Action, och aldrig Horror. Documentary händer men då ofta på grund av någon orsak i tiden som jag kan se. Om jag skall försöka vilka filmer jag vill se så är det uppdelat i %.                              TobysAbsolutlyBestFilm= (10% Act+20%Com+50%Cri+20%Soc) + Plus(Francais))=5
Hur kan då Torbjörn tycka om en film som han inte valt att se? Vad blir värdet för denna film från början? Filmen "Falling Down" från utgångspunkten är låg. Torbjörn tar bara 10% av de 70% Action, 50% av 20% Crime och 20% av 10% Social, allt multiplicerat med 5. Det blir 2.2 poäng = han gillar inte filmen innan han har sett den. Ändå tyckte han att han stod ut med filmen till ett värde av 3,5 poäng. Han gillar förstås istället sina vänner som också ser filmen. Such is Life actually.

TobysInitialValue("Falling Down")=10%*70%Action+50%*20%Crime+20%*10%Social=2.2 points

Maten

Filmgänget samlar sej efter att ha sett filmen på en restaurant för att bedöma just filmen, men varför bör man inte utvärdera besöket på restauranten också?

Givetvis är all beräkning helt baserad på en individuell utvärdering. Var och en kan göra sin egen poäng. I bakgrunden bör man också beskriva varför man gör en värdering. I vår biogrupp gäller det t.ex. att efter att ha kommit från en film snabbt kunna få komma till en plats där man kan diskutera mellan varandra, alltså viktigt med rumsmiljön, låg ljudnivå och ett gemensamt bord. Bra service önskar vi oss alltid och priset för allt vi betalar för skall vara måttligt, men bäst av allt är förståss att få god mat.

P= mat(smak i förhållande till utseende, tillräcklig mängd och rimligt pris) + miljön(mottagande,lokalcharm,sittkvalitet,ljudnivå,servering). Alla delar är viktiga för ett gott resultat av besöket i restauranten, och maten  borde stå för hälften av resultatet. Innehållet vad som gäller miljön kan slås ihop till en skala som motsvarar den andra hälften. Resultaten kombinerad ihop bör vara  nära "sanningen". Antingen kan man värdera i klump maten och miljön, eller addera varje del för sej. Jag använde en skala 5-0, (Ypperlig=5, Utmärkt=4, Godkänd=3, Otillräcklig=2, Underkänd=1, Abominabel=0)  

 Jag valde att värdera maten i klump och att addera miljön i varsin del när det gällde Restaurant Tavernan (Dec 17, 2014). Pizzan jag åt hade väldigt lite "smak", utseendet var snyggt, mängden tillräcklig, men priset var för högt. Min slutsats blev  2. d.v.s. Otillräcklig. För miljön blir det: mottagande (2), lokalcharm (3), sittkvalitet (3), ljudnivå (2), servering (5) alltså (2+3+3+2+5)/5=3, alltså godkänd för miljön. Sammanlagda resultatet skulle bli (2+3)/2=2.5 Tavernan enligt Torbjörn var  "Ej Godkänd". Om man bedömer miljön i helhet så skulle det bli ännu sämre för Tavernan dvs 2 ("för bullrig och långsam hantering"), ej godkänd för miljön. Hela resultat hade blivit 2,  "Otillräcklig" för mej, Torbjörn.

Vi är alla individer. Vi behöver inte gå igenom detaljerna. Vi känner vad vi tycker om helheten utan delvärdering. Om vi alla (7st) hade värderat Tavernan var och en för sej, hade det gemensamma resultatet blivit mycket annorlunda eftersom de flesta var nöjda, t.o.m. mycket nöjda med den mat de beställde, dvs ingen annan tog pizza, alltså skulle Tavernan säkert blivit "Godkänd", men ej blivit "Utmärkt".

Hur man närmar sej problem som gäller värdering, kommer man nära sånt som jag sysslat med under min tid och det var roligt, nämligen avancerad programmering, oavsett det gäller pseudoprogrammering, processorinriktade program, AI som Lisp eller Prolog, högnivå som C++ eller Java eller t.o.m.  lågnivåprogram typ Assembler.

Datum

TobyTankar

 
     
     
Glöm inte att även titta på arkivet med bilder från alla tidigare månader och år... Do not forget to look at  the archive with pics from all times...