Välkommen till Film-o-Maten sidan

Filmresultat     Mer film finns också i ToKe-Bio    ToKe-Bio     
 

The Old Oak

Februari 07, 2024, Grand, Stockholm
Regi: Ken Loach

Ken Loach tries to fix the comically wonky sign outside his premises and opens the doors of The Old Oak. Tommy Joe is divorced, estranged from his adult son, and in two minds about hanging around the ...

 

 
 ....former mining town where he tends bar.The year is 2016 and the locals of this unnamed northeastern town are taken aback when a bus full of Syrian refugees arrives. (Irish News)

Det blev middag på "Rayavadee". Filmen var inte riktigt av bästa sort han tidigare kunde göra.

Resultatet blev 2.5p

Napoleon

December 20, 2023,  Rigoletto, Stockholm
Regi: Ridley Scott

Frankrike och Europa under sekelskiftet 1700- till 1800-tal förverkligas utan fläckar. Minst lika bra är de storslagna stridssekvenserna, väl visualiserade för att skildra krigens gigantiska och brutala natur.

 

 
Däremot är Napoleon ett tomt porträtt, som trots sin långa speltid hade behövt mer kött på benen för att framstå lika mycket substantiell som den är stilistisk.

På restaurang NapoLyon efter filmen blev vi klara med att filmen är alltför tunn som handlar om världshändelser från 1789 till 1821.

Det kan inte bli mer än 2.3p

Sounds of Freedom

November 22, 2023,  Filmstaden? Stockholm
Regi: Alejandro Monteverdi

Det är ovanligt att en film som inte handlar om politik blir såpass politiskt laddad att ena sidan automatisk tar avstånd medan den andra hyllar den till skyarna utan minsta förbehåll. Rotten Tomatoes 99% publikgodkännande kommer med stor sannolikhet från den sistnämnda gruppen, medan filmkritikernas 67% gissningsvis innehåller en del av de förstnämnda.

 

 
 

  Så jag är redan synpunktsfärgad innan jag ens bänkat mig i salongen, men fast besluten att “tänka bort” alla kontroverserna jag bombarderats av och försöka att se filmen med ofärgade linser.

Det var en oförglömlig film för de fyra som varit med. Lika bra som filmen "Synnöve Solbakken (2010-12-14)". Det gemensamma värdet blev 4.9p

Golda

Oktober 18, 2023, Saga, Stockholm
Regi: Guy Nattiv

PDramaturgin talar direkt till våra hjärtan, ljud, foto och musik – allt talar tillsammans. Och Helen Mirren. Hon får stående ovationer av mig för sin rollprestation. Hon är Golda Meir och hon förmedlar så mycket med varenda blick, varenda rörelse, varenda bloss hon tar på cigaretterna (och de är många, hon verkar ha varit kedjerökare).
 

 

 
Det blev fem  cineaster denna gång. Vi möttes på The King's Fox och vi åt god mat, thailändskt hos Pong, perfekt ställe att kunna diskutera i lugn och ro.

 

Det gemensamma värdet blev 4.0p

Min Enastående Mamma (Italien)

September 19, 2023, Victoria, Stockholm
Regi: Emanuelle Crialese

Penélope Cruz är en av dessa europeiska skådespelare som är fantastiska när de får stråla på hemmaplan men sedan exporteras till Hollywood där de kastas bort i meningslösa roller som kärleksintressen och kuttersmycken. Hon är minst lika strålande som i Almodovars filmer, här i rollen som känslomässiga trebarnsmamman Clara i 1970-talets Rom.

 

 
 ”Red Notice”, ”Unbroken”) är en otrogen skitstövel som använder knytnäven i äktenskapliga konflikter och Claras mentala hälsa är skör.

  Åtta stycken kom. Uppslutningen var  bra. Vi hade en trevlig afton med förträff på Holidays Bar och middag på restaurang Kvarnen.

Filmen var en besvikelse. En tunn historia, ingen riktning eller mål i skeendet, vad var "syftet"? Skådespelarprestationerna var utmärkta, från alla medverkande, inte minst från barnen.

Det gemensamma resultatet  blev 1.6p

Close (Belgien)

April 20, 2023, Grand, Stockholm
Regi: Lukas Dhont

”Boys will be boys” kallas det. Pojkar är pojkar och med det kommer att vara maskulin, grabbig och lite kaxig. Samtidigt finns det något genuint oskuldsfullt och fint i två unga pojkars vänskap och hur de som barn hittills undgått påtvingade stereotyper. Han återigen skrivit manus med partnern Angelo Tijssens och berättar med imponerande finkänslighet hur en kärleksfull vänskapsrelation raseras på grund av omvärldens cynism.

 

13-åriga Léo och Rémi är oskiljaktiga bästisar som gör allt tillsammans, inklusive regelbundna övernattningar där de med fyndiga metoder hjälper varandra att somna.

 

  Men när de börjar i en ny skola får en oskyldig men desto mer destruktiv fråga från de nya klasskamraterna Léo att distansera sig från en förvirrad Rémi.

God men bullrig mat fick vi på Ölstugan. Efter dískussion kom vi fram till ett värde = 4.2p

Tár

Mars 15, 2023, Sergel, Stockholm
Regi: Todd Field

Filmen inleds med att Lydia Tár intervjuas av en journalist. Hon får svara på frågor om sitt liv och sin karriär, och tanken är att vi ska få lära känna henne -detta svala, onåbara musikaliska geni. Och det får vi, men redan där är mitt intresse på väg att lämna salongen. Att det som sägs är värt att lyssnas på, och att Blanchett är i sitt esse räcker inte, eftersom scenen är så fruktansvärt trist och utdragen. Den orsakar en uppförsbacke direkt från start och därefter är det svårt för filmen att få bra glid igen.

 

 

 Att kalla Tár för en kommentar på cancelkultur eller MeToo vore att göra det lätt för sig. Däremot är det en illustrativ genomlysning av maktbalanser som lämnar publiken att göra sin egen bedömning av Lydia. Är hon ett rovdjur, en bluff, offer för sitt ego, eller paranoid - vilket filmens mer suggestiva inslag skulle föreslå. Dessa får ofta spöklika effekter i en listig ljudläggning.

 Cineasterna samlar sig på Sawadee efter 3h40m film. God mat, prat och dryck leder fram till ett gemensamt värde om filmen, + Torbjörns värde från Ystad, +4.5p 4.1p

Wannsee 1942(D)

Januari 25, 2023, Victoria, Stockholm
Regi: Matti Geschonneck

Det tog ca 90 minuter för ett par högst uppsatta militärer, säkerhetspoliser och statstjänstemän att dra upp planen för hur Förintelsen skulle genomföras. I en tjusig villa vid Wannsee strax utanför Berlin ägde en historisk konferens rum, med ett enda ämne på agendan: Den slutgiltiga lösningen.

 

 

 

 Vi var på Gröne Jägarn före filmen och på Kvarnen efter filmen. Vi var fyra som kunde se denna film, och vi hade möjlighet att höra vad vi tyckte. Det är svårt att bestämma vad man tycker, själva den cineastiska tekniken oavsett innehållet som man själv äcklas av. Därför blev valet mycket varierande från 2.5 till 4.5. Resultatet blev.... 3.6p

Boy from Heaven (S)

November 23, 2022, Saga, Stockholm
Regi: Tarik Saleh

Det är en thriller med en internationell spelplats. Det börjar på havet i en liten träbåt, Adam är fiskarson och ror ut med sin far för att vittja näten. Hans läshuvud gör honom sen till den förste i byn som får chansen att studera vid det stora och inflytelserika sunni-muslimska universitet Al-Ahsar i Kairo.

 

 

 Där den mäktige imanen, ledaren, dör och Adam hamnar mitt i en maktkamp om vem som ska efterträda honom. Där regimen vill försäkra sig om att rätt person blir vald. Och den unge fiskarsonen pressas till att bli regimens ögon och öron inne på universitetet. En utsatt och farlig position.

Filmen gav ett djupt intryck på cineasterna. Flera ville ge en full femma, och resultatet blev.... 4.4p

En Persikolund i Katalonien

Oktober 17, 2022, Viktoria, Stockholm
Regi: Carla Simon

Det är sommar och persikosäsongen är i full gång. Så länge som de kan minnas har den tätt sammanhållna familjen Solé levt av att plocka persikor i i Alcarràs, en liten by i Katalonien. Ägarna har stått i skuld till familjen som under inbördeskriget skyddade dem från fascisterna. Men nu kommer en ny generation av ägare och de har andra planer. Träden ska huggas ner och ersättas av en mer lönsam industri. Nu står familjen inför en ny och oviss framtid.

Soldränkt melankoli över ett sätt att leva på som snart har gått förlorat, utmärker den katalanska regissören Carla Simóns bitterljuva familjedrama, som vann Guldbjörnen på Berlins filmfestival i vintras.

 

 Familjen Solé har levt på att odla persikor i generationer, trots allt hårdare konkurrens från industriellt jordbruk. Men nu tänker markägarna, som anser att en gammal tacksamhetsskuld från inbördeskriget är avskriven, byta ut träden mot mer lönsamma solpaneler. En bomb som innebär slutet för familjens livsstil, och skapar inbördes konflikter. Simón gör det inte lätt för tittaren att få koll på vem som är vem i den stora familjen, och manuset är tillbakalutat i överkant, med vad som framstår som halvimproviserade, nästan dokumentärliknande nedslag i familjens vardag, snarare än en traditionellt strukturerad handling framåt.

Efter lång tid av frånvaro ibland cineasterna behövs en god middag på "Hosteria Tre Santi" efter filmen för att avgöra vad man tror sej tycka hur bra den var.
Resultatet blev ............. 1.8p

The Unbearable Weight of Massive Talent

Maj 10, 2022, Sergel, Stockholm
Regi: Tom Gormican

Nics (Nicolas Cage, Pig) skådespelarkarriär har gått i stå och hans familjeliv är fullt av motgångar. Han är nyskild och har svårigheter i relationen med dottern. En skuld på 600 000 dollar till hotellet han långtidsbor på gör inte saken bättre. Nic nappar därför när Javi, en stenrik beundrare....

 

 

...och superfan, erbjuder honom en stor summa pengar för att visa upp sig på dennes födelsedagsfest på Mallorca. Men även CIA vill knyta Nic till sig, som informationskälla: den charmige miljardären Javi (Pedro Pascal) misstänks nämligen vara inblandad i en kidnappningsaffär tillsammans med den spanska maffian. Nicolas Cage triumferar stort i denna fantasifulla äventyrskomedi.

Efter en god middag har cineasterna kommit fram till resultatet 3.2p

Pararella Mödrar

Februari 23, 2022, Grand, Stockholm
Regi: Pedro Almodovar

Förstföderskorna Janis och Ana har två saker gemensamt: båda är singlar vars graviditeter var oplanerade. De känner inte varandra men hamnar i samma sal på sjukhuset. Janis som är mitt uppe i livet ångrar ingenting och ser fram mot barnets ankomst.

 

 

Pedro Almodóvar är i högform när han berättar en fängslande historia om moderskärlekens kraft, och om sökande efter ursprung och släktskap. Janis gestaltas av Penélope Cruz, som utsågs till bästa kvinnliga skådespelare i Venedig för sin starka prestation.

Efter en god middag på Urban Deli har fem cineaster kommit fram till resultatet 3.5p

Utvandrarna

Januari  13, 2022, Grand, Stockholm
Regi: Erik Poppe

Ingen pratar småländska och stora delar av romansviten är bortrationaliserad. Inte mycket att säga om det, men var är eländet? Var är den utmärglade realism som kontrasterade Jan Troells poetiska bildspråk? För trots att det talas om hur mycket de lider hemma i Svedala syns det inte riktigt på duken.

 

Alla är lite för välkammade, har inte dödens skugga i anletet.

Anders T, Erik och Rolf var med och njöt av  fiilmen. Det gemensamma värdet blev precis samma som förra månadens resultat, måhända historisk likhet . 3.9p

Drottning Margareta

December 15, 2021, Saga, Stockholm
Regi: Charlotte Siegling

Trine Dyrholm spelar Margareta den första, fredsmäklaren som under tidigt 1400-tal slits mellan makten och moralen, mellan kärleken till en död son och kampen för Kalmarunionen. Stöpt i smärtan efter sonens död tycks hon ha vigt sitt liv åt ämbetet. När adoptivsonen Erik är på väg att gifta in sig i det brittiska kungahuset för att stärka unionen, börjar det gå rykten om att drottningens riktige son ändå är i livet.

 
Vi var 6 st i "UrbanDeli", god men dyr och bullrig (enligt Torbjörn) att diskutera vad vi tyckte om filmen och  vi tyckte framför allt om Trine Dyrholm.

Personliga värderingar ledde till två nivåer. Med matematik gav vårt gemensamt värde 3.9p

Allt gick bra(Tout s'est bien passé)

November  23, 2021, Victoria, Stockholm
Regi: Francois Ozon

Ozon jonglerar med svåra känslor som hoppfullhet, vredesmod och desperation. Det är svår balansgång att hålla sig på rätt del av spåret och inte gå den moral-pekoralistiska vägen till mötes. Ozon lyckas, kanske på grund av ett förträffligt skådespel och skickligt ihopmejslat manus. Men framförallt tror jag anledningen stavas – en regissörs bultande hjärta som dunkar hårt för sina karaktärer. Ozon har gjort det igen och något säger mig att det inte var sista gången.

 
Vi gick till Östgöta Källare, god mat och en lugn plats för diskussion om filmen.

Vi var ganska eniga om filmen, väl regisserad, id'en viktig att diskutera kring och den hade en lagom god portion av humor. 4.0p

En Runda Till/Druk

Oktober  13, 2021, Saga, Stockholm
Regi: Thomas Vinterberg

Regissören Thomas Vinterbergs första idé med filmen ska ha varit att göra en hyllningsfilm till alkohol. Jag är glad att den idén förändrades, det finns alldeles för mycket avigsidor med vad alkohol kan föra med sig, alldeles för många barn som växer upp i familjer med alkoholiserade föräldrar och det våld som många gånger följer med. Nu är filmen balanserad mellan det positiva och det negativa, även om jag inte personligen delar synen på att alkohol förbättrar förmågan att skapa.

 
För min del dövar också ett glas vin förmågan att känna av intuition med mera. Jag tycker alkohol också i små portioner dövar sinnesintryck och gör mig sämre på att skapa. Men många upplever det som Thomas Vinterberg låter filmen skildra.

Anders G, Anders T, Micke, Thomas och Björn såg filmen..
Vi tyckte den innehöll flera bottnar men kunde inte riktigt lista ut vad budskapet var. Sevärd men med frågetecken.

Resultatet på filmen blev

3.3p

On the Rocks

Oktober  08, 2020,  "Södertälje Bio"
Regi: Sofia Coppola

Don’t be fooled by the dusky seduction of its wedding night prologue: “On the Rocks” is far and away the least cool thing that Sofia Coppola has ever made. That’s not a criticism so much as a contextualization. If the perfume ad prelude cocoons you inside the same gauzy softness that made “Lost in Translation” so entrancing, “Marie Antoinette” so tactile, and “Somewhere” so tenderly siloed within itself, it only does so in order to cut a sharp contrast into the domesticity that follows.

 
    That’s when this fizzy champagne cocktail of a film jumps a few years forward, landing in the kind of marriage where the waters have become just a bit too calm for the people swimming in them to feel safe.

 Cineastrar (av båda kön) såg denna film kanske första gången på bio efter ett halvår . Mat m.m.  togs hemma hos AndersG. Mycket trevligt har det varit.

Resultatet på filmen blev

2.2p

 

ZOOM-Cineasterna

 
Thomas Mikael Björn
Anders G Hans Anders T
Erik Peder Torbjörn

The Gentlemen

September 08, 2020,  "bio-ZOOM"
Regi: Guy Richie

När Guy brakade loss i slutet av 90-talet med klassiker som Lock, Stock and Two Smoking Barrels och Snatch kallades han oförkänt för en brittisk Tarantino. Men Guy hade något helt eget. Det var febrigt, kreativt och ytterst engelskt. Sedan gifte han sig med Madonna och gjorde Swept Away. Mindre sagt om den filmen desto bättre.  Hans två Sherlock Holmes-filmer må ha sårat vissa Sherlockianers känslor men som underhållning var de fenomenala och fulla av Guys energiska bildspråk.

 
   Apropå bildspråket, det som blivit en del av hans signum, vart tog det vägen i The Gentlemen? Filmen ja, vad handlar den egentligen om?

 ZOOm tog plötsligt slut. Vi saknar två som bild nedan. Vår gemensamma värdering blev  (4+4+4+1+3+4)/6= 3.3

Resultatet på filmen blev

3.3p

Falling down

September 08, 2020,  "bio-ZOOM"
Regi: Joel Schumacher

Den arbetslöse William Foster (Michael Douglas) är missnöjd med det samhälle han lever i. Han sitter fast i sin bil i trafikrusningen under årets varmaste dag i Los Angeles, på väg till sin dotter och sin exhustru Beth (Barbara Hershey) på födelsedagskalas, men han är inte välkommen.

 
   William får nog och kliver ur sin bil och inleder en psykisk och fysisk hämndaktion mot allt och alla som han stöter på.
Polisen Prendergast (Robert Duvall) har sin sista dag på jobbet innan pensionen och han bestämmer sig för att hitta våldsmannen som terroriserar staden.

 Värderingen blev inte svår för någon

Resultatet på filmen blev

4.0p

En officer och spion (J'accuse)

Augusti 11, 2020,  "bio-ZOOM"
Regi: Roman Polanski

Filmen skildrar Dreyfus-skandalen som skakade Frankrike i 1800-talets slut då Alfred Dreyfus, en ung judisk kapten, dömdes mot sitt nekande för landsförräderi. Efter att Dreyfus deporterats till den ökända Djävulsön för att avtjäna sitt livstidsstraff börjar officerskollegan Georges Picquart ....

 
  .... nysta i fallet och inser att ett justitiemord har begåtts, vilket får honom att omvärdera synen på sitt hemland.  

 Vi har sett den varoch en för sej.  Den är stark.

Resultatet på filmen blev

4.5p

On the Riviera     

Juli 06, 2020, "bio-ZOOM"
Regi: Walter Lang
Jack Martin (Danny Kaye), an American entertainer working cabarets on the French Riviera, does an impersonation of philandering industrialist Henri Duran (Kaye, again) so convincingly that even Duran's beautiful wife (Gene Tierney) is fooled by it.

 

 When Duran's business interests compel him to be in London when he should be hosting a large soiree at his home, Martin is persuaded to impersonate Duran at the party.But matters threaten to get out of hand when Martin (as Duran) is confronted by several of the philanderer's women, and by Duran's ruthless business rival, M. Periton (Jean Murat).
God mat och dryck är nödvändig att kunna bedöma filmen igen.. "Bio-Zoom"-svaret blev....

3.8p

Livet från den nya sidan          (As good as it gets)

Juni 03, 2020, "bio-ZOOM"
Regi: James Brooks
A bittersweet modern love story, Good starts out bitter and becomes sweet, though it's a sweetness not hyped by artificial story stimulants. The first half-hour is alternately hilarious and hard to swallow as reclusive romance novelist Melvin Udall (Nicholson) spews venom on all in his path,

 

 throwing his gay neighbor's dog down a garbage chute and berating the good-hearted waitress who serves him his breakfast at the same time every day at the same table
God mat och dryck är nödvändig att kunna bedöma filmen ordentligt. Vi var 8 st att se filmen och alla gillar den. "Bio-Zoom"-svaret blev....

4.6p

Under Körsbärsträden

Maj 06, 2020, "bio-ZOOM"
Regi: Naomi Kawase 
Sentaro arbetar som försäljare av plättar med en fyllning av bönpasta, dorayaki. Han ger ett slitet intryck, och låter jobbet gå på rutin tills den dag han får besök av Tokue. Den nippriga tanten verkar närmast desperat efter ett extraknäck i Sentaros lilla kiosk. Han avvisar först 75-åringen och hennes vanställda händer, men kommer på andra tankar efter att ha tvingats smaka på hennes hemlagade bönpasta.

 

  Det är början på ett försök att skapa laddad symbolik som mest landar i urvattnad innehållslöshet. När ryktesspridningen kring den allt igenom goda tanten går i gång, känns det på förhand ödesbestämt att allt ska sluta i ett lågmält martyrskap  (Expressen).
Många av oss har sett den på bio  Att se den igen hemma är annorlunda (se "Övrig Film 2015-1120"). Resultatet via ZOOM blir denna gång (4x4.5+3x4.0+1x4.35)/8=

4.3p

The Meyerowitz Stories

April 21, 2020, "bio-ZOOM"
Regi: N Baumbach
A mix of family drama and comedy with a very subtle humor, not unlike Anderson's Royal Tennenbaums. So people should not expect noisy slapstick from Sandler or Stiller here. Instead, they are giving two or their strongest performances to date, with a very fine mix of seriousness and humor.

 

The rest of the cast shines too. Some will certainly find this too quirky, talkative or anticlimatic, but if you are into this kind of film you're in for a real treat. Only the very last scene leaves you a little lost. (Thank you Audience)
COVID-19 hindrar oss från att gå på bio. Vi ser våra filmer "hemma" och diskuterar via "ZOOM" på Internet. Filmen var intressant men något värde gjordes ej.

Nick Mason's Saucerful of Secrets: Live at the Roundhouse

Mars 10, 2020, Sture, Sthlm
Regi: Nick Mason?
Speaking to Rolling Stone in June 2019 as the “Saucers” embarked on a U.S. leg, Mason compared his low-key gigs to Pink Floyd’s bombastic stadium shows. “I felt 25 again,” Mason said. “I could finally see the other musicians and we all made eye contact. I could see the back of the auditorium and everyone listening.

 

Big stadiums are an extraordinary thing to do and it gives you the opportunity to do all the pyrotechnics and all the rest of it, but it’s not as engaging as an audience that you can see.”
Det är premiär för denna film i Stockholm. Biogäget åt på Bar Central innan filmen började. Efter filmen kom värden på filmen kring 1.5 -2.0. Medelvärdet blir därför.....

1.8p

Familjefesten

Februari 11, 2020, Sture, Sthlm
Regi: Cedric Kahn
En sommardag samlas hela familjen för att fira Andréas 70-årsdag. Hennes man är där, liksom deras två söner och deras respektive fruar och alla barnbarnen. Den enda som saknas är Andréas yngre syster, som plötsligt försvann för fyra år sedan.

 

Men så plötsligt dyker hon oväntat upp. Och kaos följer i hennes spår... Både raseri och ömhet blandas i denna kritikerfavorit med skådespelar-legenden Catherine Deneuve i huvudrollen.
Biogäget åt nånstans och resultatet blev

1.8p

The good liar

Januari 15, 2020, Grand, Sthlm
Regi: Bill Condon

Titeln är spännande och två av världens bästa skådespelare, Helen Mirren och Ian McKellen, har huvudrollerna. Tyvärr lever filmen inte upp till förväntningarna. Historien om Roy (McKellen) och Betty (Mirren) börjar intressant men blir mer och mer absurd och slutet är en stor besvikelse, skriver Weaving.

 

Filmen handlar om hur Roy och Betty börjar dejta efter att ha svarat på varandras kontaktannonser. Ganska snart visar det sig att de har andra motiv än att hitta kärleken. Händelseutvecklingen är dock inte spännande att följa – den går att se ljusår bort, skriver SvD:s recensent Jan Söderqvist. ”Min rekommendation är att ni avnjuter Dame Helen och Sir Ian var för sig, i andra föreställningar.”
Biogäget åt nånstans och resultatet blev

3.6p

Sorry we missed you

December 3, 2019, Victoria, Sthlm
Regi: Ken Loach

Den brittiska socialrealismens mästare Ken Loach, nu 83 år gammal, är tillbaka med ännu en upprörd berättelse om hur vanliga, hederliga människor krossas av kapitalismen och kommer i kläm när de sociala skyddsnäten inte fungerar längre. Och den här gången är det framför allt gig-ekonomin som står i skottgluggen, skildrat som ett system som lovar frihet och möjligheter men i praktiken innebär en sorts modern livegenskap för arbetarklassen, där utsatta människor hetsas att jobba sönder sig. (Tack AB)

  

Vi gick till gamla Östgöta Källare där vi varit flera gånger. Den är inte idealisk för diskussioner men deras "Lever Anglais" är perfekt.
Filmen känns som en politiskt skapad dokumentär. Det är flera åsikter om själva idén.  Det gemensamma resultatet blev

4.4p

Give me Liberty

November 12, 2019 Sture , Sthlm
Regi: Kirill Mikhanovsky

Under invandraren Vics bilfärd dyker allt fler sidouppdrag upp. Allt från att hindra sin farfar från att bränna upp sitt hus till att skjutsa sina ryska släktingar till en begravning sätter käppar i hjulet för Vic, vars oförmåga att säga nej gör att han riskerar att förlora sitt jobb. Mikhanovskys humanistiska porträtt lyfter de människor som så ofta försummas av samhället

Vi åt på NamKang tvärs över gatan efter filmen, ett utmärkt ställe för god mat och fruktsamma diskussioner om film. Nam Kang var bra men däremot inte filmen
Resultatet på filmen blev

2.5p

Judy

Oktober 22, 2019  Grand , Sthlm
Regi: Rupert Goold

Winter 1968 and showbiz legend Judy Garland arrives in Swinging London to perform in a sell-out run at The Talk of the Town. It is 30 years since she shot to global stardom in 'The Wizard Of Oz', but if her voice has weakened, its dramatic intensity has only grown.

 

 As she prepares for the show, battles with management, charms musicians, and reminisces with friends and adoring fans, her wit and warmth shine through. (Text från en engelsk tidning)

Biogänget gick till "Rolfs Kök" för god mat och diskussioner. Åsikterna var delade men...
...resultatet blev ändå högt

3.8p

Flykten från DDR (Balloon)

September 10, 2019  Sture , Sthlm
Regi: Michael Herbig

I hemlighet ägnade de lång tid åt att själva sy och snickra ihop en luftballong i källaren för att försöka fly från diktaturens DDR till friheten i väst. En våghalsig plan där både förberedelserna och själva färden satte allas liv på spel. Jagade av den största styrka Stasi kunnat mobilisera blir familjens plan en kamp mot klockan där varje sekund räknas.   Spännande film tyckte de flesta, en del tyckte den var för lång. Skådespeleriet tyckte vi alla om.

 

 Vi åt middag på Gute Källare. Maten enligt Torbjörn tyckte den var lite tråkig, lokalen, OK men bullrig.

Resultatet på filmen blev

3.6p

Rocket Man

Juni 12, 2019 Viktoria , Sthlm
Regi: Dexter Fletcher

Det finns ögonblick i ”Rocketman” som är så briljanta att tiden nästan stannar, och faller samman i ett regn av gnistrande vassa paljetter. Som inledningen där Elton John, klädd som en röd djävul på karneval, slår upp dubbeldörrarna till vad vi tror är en scen, bara för att äntra ett rehabmöte.
 

 
Han är alkoholist, och inte bara det, utan kokainist, pillertrillare, sexmissbrukare, bulemiker, samt har ett shoppingberoende och problem med humöret. (Tack Expressen)

 Vilket resultat! Biogänget  började först i underbara Himlen och  efter filmen blev det Restaurant Pelikan, alltför bullrigt för mer djupa diskussioner, men beslutet är taget.

Resultatet på filmen blev

4.8p

Amundsen

Maj 14, 2019 Capitol, Sthlm
Regi: Espen Sandberg

Det är även spännande att följa Amundsen i sina försöker att nå den geografiska Sydpolen. Vi får här se en man som är smart, förberedd, ihärdig och modig, men också helt skoningslös i sin ambition om att vara först. För även om han kallas polarforskare, handlade det främst om att vara förste man på plats. Under sista timmen tappar filmen ångan.

 
Utforskandet blir repetitivt och inte särskilt spännande. Roald Amundsens bedrifter var helt fantastiska. Problemet är att regissör Sandberg är klar med sin berättelse efter en timme. Den sista timmen är bara repetition. Sista halvtimmen är rentav rätt tråkig (Tack Ystad Allehanda).

 Biogänget stannade i restauranten inom Capitol.  Mat, dryck, dryck och service gillades av alla, och alla gillade filmen.

Resultatet på filmen blev

4.0p

Helan och Halvan

April 23, 2019 Saga, Sthlm
Regi: Jon Baird

Björn skrev: Vi träffades 5 herrar ; Hans, Thomas, Erik, Anders T och jag själv och såg filmen om Helan och Halvan. Den behandlade i huvudsak deras sista turné i England och Irland 1953, hela 16 år efter att de 1937 stod på toppen av karriären. Här inträder en av de aspekter som renderade viss kritik från oss, dvs vad som hände under de där 16 åren. Vi hade önskat få veta mer om detta vacuum.

 
Å andra sidan är det som Thomas träffande uttryckte det, att en del av behållningen är att nya frågor poppar upp. Porträttlikheten med originalen var enastående liksom skådespeleriet, men vi saknade trots allt litet djup i storyn.

 Biogänget gick sen  till Eataly la Piazza.  Betyget blev 4,0, bra mat och service, prisvärt och lagom bullrig miljö.

Resultatet på filmen blev

3.3p

Kapernaum (Libanon)

Mars 11, 2019 Filmstaden Söder, Sthlm
Regi: Nadine Labaki

Zain al-Rafeea gör fullständigt kaos med rollen när han svär, skäller, stjäl och trixar sig fram genom slumkvarteren, hela tiden med ett helt fantastiskt raseri. Samtidigt är hans omtanke för den lille pojken så rörande att den som kan hålla tillbaka tårarna nog borde gå och mäta halterna av flinta i hjärtat.

  Zains ursinne hade räckt för att hamra in hans budskap: Hur kan någon vilja sätta barn till världen och fortsätta det här fattigdomshelvetet i generation efter generation? Livet är inte värt att leva, men det är som att hela han, med allt sitt trots, sin medmänsklighet och sin humor, står som ett levande motbevis. (Tack BT)

 Biogänget gick till Kvarnen och var nöjda enligt uppgift

Resultatet

4.5p

If Beale Street could talk

Februari 18 , 2019 ??, Sthlm
Regi: Barry Jenkins

Romantiken i ”Beale street” letar sig stillsamt fram, och landar ofta i kärleksparets perfekt utmejslade ansiktsdrag – nästan som en meditation över förälskelse. Det är en liten paradisbubbla som ibland får mörkare kanter när svartvita arkivbilder bryter genom skimret.

 Här finns en värdighet, en sorg och en frustration över maktlösheten i en värld där allting hänger på den vita mannens nyckfullhet. Det är omsorgsfullt välspelat, men kanske allra mest poetiskt.. (Tack Expressen)

 Biogänget gick till Aqui Tapas och var nöjda med mat&service (4p) men däremot var  filmen sämre

Resultatet

2.0p

Green Book

 Januari 21, 2019 Grand, Sthlm
Regi: Peter Farrelly

Två personer från vitt skilda bakgrunder finner vänskap under svåra omständigheter. I det här fallet består dessa omständigheter av den trångsinta södern på 60-talet. För variationens skull är det den mörkhyade mannen som är sofistikerad medan den ljushyade mannen är en råbarkad buse.

 

 Moralkakorna vi serveras är mer eller mindre redan färdigtuggade när vi handmatas dem utan större ombestyr. (Tack?)

Vi åt på "Jureskogs" 50m ifrån bion, ny, dyr hamburgare med drinkar, extremt enkel servering och lokal, köttet OK,  praktisk för prat

Resultatet av pratet blev

3.9p

Bohemian Rhapsody

 December 13, 2018 , Saga, Sthlm
Regi: Bryan Singer

"Bohemian rhapsody" har gjort en lång och krokig resa till filmduken, med flera byten av regissör, manusförfattare och huvudrollsinnehavare, och visst märks det att filmen har fallit offer för en del kompromisser. Inte minst är det tydligt att Mercurys bandkollegor Brian May och Roger Taylor (som har varit med och producerat filmen) har velat skildra Queen som en kärleksfull familj där allas insatser var lika värdefulla. Rami Malek tar alla dessa bojor, breder ut sina plisserade vingar - och flyger. Med en blandning av sårbarhet och glödande karisma (och en sångröst som sömlöst blandar hans egen med Mercury-imitatören Marc Martels) gör han en rolltolkning som får mig att rysa och skratta och vilja sjunga med.

 

 

 Det som manuset inte berättar hittar jag i Maleks ögon. Och kanske är det så Freddie Mercury, denna oändligt privata person, hade velat ha det. (Tack Bohuslänningen)

Vi var på "Mama" 10 m ifrån. God och prisvärd mat, lite bullrigt och trångt, och bra sevice

Som vanligt  tyckte vi olika om filmen men resultatet blev ändå hög 4.4p

Cold War (Polen)

 November 20, 2018 , Filmstaden Söder
Regi: Pawel Pawlikowski

Zulas och Wiktors relation startar med skalövningar – under en uttagning till en musikal som ska hylla Stalin och kommunismen. Och det är ju så svårt med förväntningar. För jag undrar vad jag tyckt om "Cold War" om jag inte hade sett "Ida".  På sätt och vis liknar filmerna också varandra. Samma tablåaktiga tagningar, samma skeende med mycket tystnad. Inte livet bakom klostrets murar – men bakom järnridån, allt detta öststatiska, på många sätt instängda.
Förutom då musiken. För den tar sig ut, genom murar, sätter bokstavligen tonen – och allra mest slående i början. När sångerskan Zula och pianisten Wiktor turnerar med den här färgsprakande Stalin-hyllningen som låter så annorlunda än i Hollywoods musikaler. 

 

 
Här finns också miljöer man sällan får se i väst. Underbara scenografier, krogar, restaurangpalats, från ungefär samma 50-tal som dränkts i amerikansk nostalgi på vår sida järnridån.  (Tack SVT)
 Vi gick efter filmen till Il Tempo. Vi var nöjda med mat och plats.

Vi tyckte olika om filmen men resultatet blev tillsammans 3.8p

Colette (UK)

 Oktober 24, 2018 Capitol, Sthlm
Regi: Wash Westmoreland

There’s no question of Colette’s indomitable determination to become herself. Westmoreland likens her process of becoming to the process of writing, a sometimes agonizing labor towards the ecstasy of filling page after page with a form of truth.And in order to accomplish that, she has to overcome the lie that only a man could create a sensational woman like her or Claudine.

 

 
 Yes, Willy teaches Colette and challenges her, but, whether this is a portrait of radical marriage or mentorship, Knightley’s performance makes clear that, ultimately, Colette is her own creation. (Thank you whoever you are)
 Biogänget gick  till Bistrot för mat, prat och diskussioner med en gemnensam värdering av filmen.  Pizzan var god men drickat tyckte de flesta var för dyr

  3.5p

Den tysta revolutionen(Tyskland)

September 25, 2018  Zita, Sthlm
Regi: Lars Krause
Östberlin 1956. Theo och Kurt tar tåget till Västberlin, officiellt för att besöka morfars grav, men i själva verket för att gå på bio och spana på tjejer. En journalfilm från upproret i Budapest blir ett politiskt uppvaknande och tillbaka i skolan initierar de en tyst minut i solidaritet med det ungerska folkets protest mot sovjetiskt förtryck. Reaktionen låter inte vänta på sig. Eleverna anklagas för att vara kontra-revolutionära och självaste utbildnings-ministern kallas in för att tvinga fram ett erkännande genom att hota med indragna diplom. Nu ställs klassen på prov. Stå upp tillsammans i solidaritet, eller avslöja sina kamrater?

 

4.25p  

 

Vi träffades på pub (Spitfire) innan filmen och på Bar Central efter filmen. Pubben är perfekt för samtal men baren är inte perfekt, alltför mörkt och svårt att lyssna i svamlet (Torbjörns åsikt). Filmen var däremot perfekt.

Förolämpningen(Libanon)

Augusti 23, 2018  Sture, Sthlm
Regi: Ziad Doueiris
När bilmekanikern Toni av misstag stänker vatten på byggförmannen Yasser är det en bagatell. Men när han inte vill tala med honom och slår sönder det ombyggda röret börjar upptrappningen. Tvingad av sin chef skall den motvillige Yasser träffa Toni för att be om ursäkt. Men när Toni uttalar en grov förolämpningen mot Yasser brister det. Yasser slår Toni så två revben knäcks. Sedan eskalerar osämjan till Tonis fru , till advokater, rättegång och olika gruppers engagemang. Det som kunde ha varit en bagatell I ett annat land växer i hela samhället. För det här är Libanon och Toni är kristen libanes och Yasser är muslimsk palestinsk flykting.  Och mycket motsättningar finns under ytan i samhället och de kommer upp på grund av konflikten.
 

 I intensiva pläderingar i rätten kommer mer och mer fram om deras liv framför domaren som lyssnar och dämpar. Historien om personerna vävs in i det politiska och religiösa motsättningar som finns.      (Tack Metro)

 

Ett nästan fullständigt  biogäng gick till Saddle&Sabre för mat och diskussion. Krogens  mat&miljö var OK. Behovet att få se film var stark.  Valet blev

 4.4p      Vi var mycket nöjda!

McQueen

Juni 13, 2018  Sture, Sthlm
Regi: Ian Bonhote

Den unge Alexander McQueen gjorde entré på Londons modescen från ingenstans. Med sin häpnadsväckande talang och rebelliska sinne vände han uppochner på konventionerna och introducerade en tidigare otänkbar estetik bestående av lika delar tradition och sabotage. 20 år senare, på toppen av sin karriär, lämnade han livet lika plötsligt.

 
McQueen är en intim skildring av en av modehistoriens främsta genier, en konstnär med absolut gehör för människokroppens alla tänkbara silhuetter (Tack!).
Ett biogäng såg filmen, åt mat på restaurant Mandrina och kom fram till att denna dokumentär är värd 3.83 poäng d.v.s

 3.8p

Isle of Dogs

Maj 15/16, 2018    Sture, Sthlm
Regi: Wes Anderson

Filmen är stop motion-animerad på ett medvetet skevt och hackigt sätt à la gammal dockfilm. Den Kabuki-inspirerade stilen rörs ihop med japanska målningar och underbart hypnotiskt dundrande trummor. Platsen är staden Megasaki, i en snar framtid där metropolens kattälskande borgmästare Kobayashi beslutat att deportera samtliga hundar från sitt låtsasdemokratiska samhälle.

 
Hundarna har mystiskt drabbats av hundinfluensa och nosfeber, och skickas därför med folkhälsan som förevändning, till den närbelägna sopön. Det är en förgiftad plats, inte helt olik kolonierna i ”The handmaid’s tale”, där överlevnad knappt är möjlig, och där hundarna slåss över kött fullt med maskar.
Två mindre skaror i två omgångar gick på restauranter för beslut om vad man tyckte och det sammanlagda resultatet blev lågt nämligen ...

 1.75p

Gycklarnas afton

April 04, 2018    Cinemateket (SFI), Sthlm
Regi: Ingmar Bergman

Cirkusdirektören Albert (Åke Grönberg) kommer med sin misslyckade cirkus till den skånska småstad där hans hustru, som han övergivit, bor. Han önskar innerst inne lämna cirkusen och dra sig tillbaka till sitt gamla hem. Han är tillsammans med cirkusryttarinnan Anne (Harriet Andersson) men hon förförs av den lokala teaterns förste älskare Frans (Hasse Ekman). Till sist kommer det till en uppgörelse mellan Albert, Anne och Frans.

 
 Gycklarnas afton är en svensk dramafilm från 1953. Den regisserades av Ingmar Bergman, som även skrev filmens manus. Handlingen kretsar kring en grupp cirkusartister som reser omkring i början av 1900-talet.  Filmen blev ett fiasko när den kom ut 1953, men anses idag som ett mästerverk och en av Bergmans bästa. På den brittiska tidningen Empire's lista över historiens 500 bästa filmer ligger den på plats 300.

Vi  gick till restaurant  "Högkvarteret" för en bit mat och diskussioner om filmen. Det var lite bullrigt  och maten lite tråkig.  Vad vi tyckte om filmen kan ni se  här. 3.6p

The Nile Hilton Incident

Mars 21, 2018    Victoria, Sthlm
Regi: Tarik Saleh

Ett vittne på hotellet har försvunnit och utpressning och mutor staplas på varandra. Noredin följer spåren till en byggpamp med (förmodade) kontakter högt upp i Mubaraks regering, som har haft en romans med den kända sångerskan. Ju mer Noredin nystar i mysteriet desto svårare blir det att veta vem som går att lita på.

 
 Paranoian förstärks av den bubblande revolutionen som verkar kunna explodera när som helst.Pengarna som korrumperar är det enda konsekventa, det snåriga mysteriet kring vad som händer och varför gör att makten framstår som ännu svårare att göra motstånd mot. Det är som om fienderna finns överallt, vilket gör Noredins trötthet och haschrika självmedicinering än mer förklarlig. (Tack Metro)

Vi var på Östgöta Källare och åt god mat och öl. Lite bullrtigt är det förstås men beslutet om vad vi tyckte om filmen kunde tas   4.1p

The Post 

Feb 01, 2018    Sture, Sthlm
Regi: Steven Spielberg

Steven Spielberg directs Meryl Streep and Tom Hanks in The Post, a thrilling drama about the unlikely partnership between The Washington Post's Katharine Graham (Streep), the first female publisher of a major American newspaper, and editor Ben Bradlee (Hanks), as they race to catch up with. The New York Times to expose a massive cover-up of government secrets that spanned three decades and four U.S. Presidents. The two must overcome their differences as they risk their careers - and their very freedom - to help bring long-buried truths to light. The Post marks the first time Meryl Streep, Tom Hanks and Steven More  (hämtat från Internet)

 

 
Vi gick till Nam Kang tvärs över gatan. Vi blev mycket nöjda med köksmiljön och den Koreanska maten

Vi tycker att den är en bra film  4.0p

Three Billboards outside Ebbing, Missouri

Jan 15, 2018    Filmstaden Söder, Sthlm
Regi: M. McDonagh

Greppet att använda småstaden som ett slags allegori över nationen är en lika uramerikansk filmtradition som roadmovien eller high school-filmen.  Martin McDonagh har med sin tredje långfilmgjort något som, åtminstone på ytan, kan se ut som en betraktelse över det samtida USA.
 

Handlingen är förlagd till en håla i Missouri mitt i USA:s såkallade "heartland", de kustlösa, arbetarklassdominerade delstater som bland annat bidrog till att göra Donald Trump till landets 45:e president, och som gärna hälsar sina besökare välkomna med idylliskt dekorerade annonstavlor vid infarten.
Vi åt mycket gott på "Hosteria Tri Santi", ett bra val efter filmen  

Alla var eniga som gav 4.5p

Okänd Soldat

 Dec 12, 2017    Grand Sthlm
Regi: Aku Louhimies

"Okänd soldat" är en modern, nervig, påkostad krigsskildring som på ett realistiskt sätt skildrar hur det är att ligga i en egengrävd grop i en karg skog och höra och känna skott vina nära, enormt nära, ens öron. Versionen som visas på svenska biografer är aningen nedklippt. En närgången kamera följer således en tapper maskingevärstrupp som får i uppgift att hålla gränsen mot ryssen och ta tillbaka Karelen, som gick förlorat i vinterkriget.

 

 
Vi åt på Thai-köket Rayavadee efter filmen, mycket god mat, ingen musik och ett runt bord att kunna prata allihopa. Filmen är ett Finländskt Epos som har stort värde i beskrivningen av kriget. Vi enades efter maten kring vad vi tyckte om filmen.

Biogänget  gav 3.7p

Loving Vincent

 Nov 14, 2017    Victoria Sthlm
Regi: D. Kobiela, H. Welchman

Det känns verkligen som att filmskaparna har blåst liv i traditionellt måleri när handlingen sköljer fram. Känslan är som att stå på ett konstmuseum och se motiven börja röra sig. Det blir såklart en hel del fransk landsbygd, solrosor och stjärnbeströdda natthimlar. Ansikten och miljöer upplöses och förstärks genom magiska penseldrag och i handlingen förekommer givetvis ett avskuret öra och en hjärtskärande barndom (Tack Metro).

 

 .

Efter filmen blev det mat i restaurant  Smaksak mycket nära bion, hyfsad mat efter ganska lång väntan

Biogänget  gav  4.2p

Korparna

 Okt 17, 2017    Grand, Sthlm 
Regi: Jens Assur 
Agne, huvudperson i det bistra landsbygdsdramat ”Korparna”, skulle inte bli imponerad av Frank och dennes hembrända tegel. Agne som plockar sten som generationerna före honom inte har rått på, i den karga åker som han blivit satt på jorden att bruka. Här är jordbrukartillvaron ingen mysig nostalgitripp, snarare ett slags utdraget skyttegravskrig mot naturens krafter. (Tack Metro). Biogänget gav  2.6p

 
Vi var på "Grill" på Drottningatan. Lokalen passar bra för "disk" om filmen. God mat men lite dyr ändå får man väl säga.
 

The Square

 Sep 19, 2017    Filmstaden Söder, Sthlm 
Regi:  Ruben Östlund.

Filmen handlar om museichefen Christian som försöker få livspusslet att gå ihop som varannan vecka-pappa samtidigt som han måste hantera en pr-skandal kring en utställning. Flera filmkritiker anser att The Square är för lång, men ser den som en stark uppföljare till Turist. ”Den syftar till att få dig att tappa hakan. Och den lyckas”, skriver Peter Bradshaw i The Guardian. Varietys Owen Gleiberman tar fasta på Östlunds förmåga att bygga spänning.

 

 

 SVT:s Fredrik Sahlin kallar The Square för 150 minuter krishantering som tar med tittarna på en ”smärtsamt underhållande resa som så här långt in i tävlingen om Guldpalmen får anses vara en av favoriterna”. Nöjesbladets Jan-Olov Andersson skriver i sin recension att den är en ”satir om konstvärlden som inte liknar något vi har sett tidigare”.

 
Biogänget gav  4.1p

Kungens Val

Juni 13, 2017          Saga, Sthlm
Regi: Erik Poppe
Tysklands angrepp på Norge den 9 april 1940 inleder det här sevärda historiska dramat som främst fokuserar på den åldrade Kung Haakon VII:s agerande under de följande kritiska dygnen. Det blir en välspelad lektion i både historia och moral.
Resultatet  4.0p

 

 
    En nervig kamera och lagom pampig musik skapar inledande förvirring och växande rädsla på ett mycket realistiskt sätt när det tyska angreppet startar. Kungen tvingas fly gång på gång. Kungen och kronprinsen har lite olika syn på hur deras relation till regeringen borde se ut. (Tack Metro)
 Eftersom filmen börjar sent valde biogänget att äta middag på restaurant Galways innan filmen.

Get out

Maj 03, 2017        Filmstaden Söder, Sthlm
Regi: Jordan Peele
Get out" är en smart, obehaglig lågbudgetthriller som har gjort stor succé i USA och kallats den första paranojafilmen för Trumperan. Glädjande nog lever den upp till hajpen och bjuder på både skräck och satir. Det hela handlar om Chris (Daniel Kaluuya) och Rose (Allison Williams). De ska hem till hennes föräldrahem för första gången. Hon är vit och han är svart, vilket föranleder honom att fråga om hon har berättat om hans hudfärg för föräldrarna.
 Biogänget var inte nöjda med filmen. Resultatet blev låga 1.2p

 
”Get out” landar i en mardrömslik version av absolut nutid och fångar lågmält men stenhårt de olika måttstockar som finns för vita och svarta. Det handlar om överläge och underläge och i ett skruvat, och intressant, scenario även om avund hos de vita. Ett par av scenerna etsar sig fast eftersom de är så precist filmade och smart konstruerade. Det är inte så ofta man ser begåvade thrillers med skräckinslag. ”Get out” lyckas vara rolig, läskig, snygg och bjuda på svidande satir.     (Tack Metro)
 Efter filmen gick gänget till Matboden. Man blev nöjda med maten och möjligheten att få kunna prata med varandra.

Their finest hour

April 19, 2017         Grand, Sthlm
Regi: Lone Sherfig
På uppdrag av informationsministeriet ska en moralstärkande propagandafilm i Churchills anda produceras efter nederlaget vid Dunkerque. Av en slump blir det den oerfarna men, ska det visa sig, begåvade Catrin (Gemma Arterton) som hittar rätt historia.
 Filmen är en "feel-goodare" utan att vara Hollywoodare, lite underfundig; att se en film om en film. 3.8p

 
 Snart är produktionen i gång om ett modigt kvinnligt tvillingpar som med sin lilla fiskebåt ska hjälpa till med evakueringen av brittiska soldater från den franska kusten. Det blir mycket lustfyllt att följa med när manusutvecklingen tar fart och sedan övergår till filminspelning. Regissören Lone Sherfig ("An education") får till en mysig historia med ett sympatiskt persongalleri. Riktigt kul bli det när den avdankade och diviga stjärnan Ambrose Hilliard (Bill Nighy) får en av birollerna i den blivande filmen.
Vi gick tvärs över Sveavägen före och efter bion till Kings Table, en ölpub med typisk engelsk mat. Ett bra bord, hyfsad mat, om än lite sent med från köket.

Sameblod

Mars 16, 2017         Victoria, Sthlm
Regi: Amanda Kernell
  Elle Marja (Lene Cecilia Sparrok) kommer från en familj av renskötande samer, men drömmer om ett annat liv. När hon och syster Njenna (Mia Sparrok) skickas till nomadskola hoppas Elle Marja att det ska bli starten på något nytt.
 Juryn bestämde sej var medianen skall ligga, trots den extrema skillnaden hur bra filmen varit. Resultatet blev därför ... 3.7p

 
 Men på skolan få hon upp ögonen för ”svenskarnas” syn på samer som stora barn som till varje pris måste hållas kvar i sin ”naturliga miljö (Tack Metro)
Vi har varit i "Himlen", skatteskrapan,  före filmen och följde efter filmen till "Östgöta Källare" där vi åt god "Svensk" mat. Vi var nöjda med platsen  men restauranten är lite bullrig för diskussioner.

La La Land

Feb 15, 2017          Filmstaden Söder, Sthlm
Regi:Damien Chazelle
 Chazelles film hade kunnat bli en nästan provocerande glättig skönsång till den amerikanska drömmen, den som tillåter var och en att vara sin egen lyckas smed.
 Efter diskussion enades gruppen till poäng... 3.4p

 
 Men i en storslagen, bitterljuv final som bärs upp av en bekant pianoslinga sticker han hål på den färgglada bubblan och påminner om att framgången, faktiskt, också har sitt pris. (Tack Metro)

Som vanligt har det varit middag efter filmen för diskussion, denna gång på Il Tempo. Jag (Torbjörn) kunde tyvärr inte vara med eftersom jag befann mig i Thailand.

Efter Stormen

(umi yori mo mada fukaku)

Jan 12, 2017     Victoria, Sthlm
Regi: Kore-Eda Hirokazo
 Men bland Ryotas trasiga relationer finns en han vårdar högt: den till sonen Shingo (Taiyo Yoshizawa). Den senare har accepterat att pappan är en förlorare, gillar honom ändå, men håller sig lätt distanserad när fadern plötsligt visar ett ökat intresse för att lappa ihop familjerelationerna.
 Vår bedömning var hård. Själva meningen med filmen saknas tyckte vi. 1.9p
Kanske ser han igenom Ryota, som har upptäckt att hans ex-fru Kyoko (Yoko Maki) har träffat en ny man.

 I samband med en tyfonvarning trängs den före detta lilla familjen motvilligt ihop hos farmor Yoshiko. Stormvarning väntar. (Tack för texten)
 I samma hus är restaurant Smaksak och smaken är en viktig sak. Lokalen är alltför bullrig och borden är små, betjäningen är mycket liten. Maten var ändå god och vi klarar oss alltid att ha kul ändå.

Hell of High Water

Dec 07, 2016    Filmstaden Sergel, Sthlm
Regi: David MacKenzie
 På ytan är det en genrefilm, om två bröder som börjar råna banker för att rädda familjegården, och om de två rättrådiga poliserna som jagar dem. Men när berättelsen vecklar ut sig lyckas regissören David Mackenzie väva in trådar av allt det som vi förknippar med det delade USA: ras, olja, banker, vapen. Men det känns aldrig tungrott eller överbelastat.
 Vår bedömning blev väldigt lika (nästan). Värdet blev (5*4.0+3.0)/6=3.8 3.8p

  Chris Pine  spelar Toby, en fattig men hederlig cowboy som desperat vill ta tillbaka sin gård ur klorna på banken som lurade på hans mamma ett dyrt lån.Till sin hjälp tar han Tanner (Ben Foster), brodern som nyligen muckat efter ett långt fängelsestraff. I början är deras rån noggrant planerade, men när Tanner börjar improvisera brakar helvetet lös. (Tack Metro för texten)
 I närheten finns Monks American Bar och vi har varit där förut. Maten är OK liksom öl men det är lite bullrigt för nära diskussioner om film.

Julieta

Nov 09, 2016    Filmstaden Söder, Sthlm
Regi: Pedro Almodovar
 Efter 13 år börjar hon äntligen att bli redo att starta om på nytt, i ett annat land, med en ny man. Då knackar det förflutna plötsligt oväntat på dörren och välter omkull hennes tillvaro. Mötet med en gammal vän  väcker Julietas hopp om att få återse Antía, den dotter som frivilligt men utan förklaring försvunnit ur hennes liv .
 Vår bedömning blev hård när det gäller manus, lite otroligt ibland. Skådespeleriet är av hög klass. Regin är förståss också god, men vi har sett bättre filmer från Aldomovar förut. 2.9p

Filmskaparens fäbless för starka färgklickar och kontraster präglar varenda ruta, och används snillrikt för att knyta ihop filmens underliggande teman av sorg, kärlek, smärta och lojalitet. (Tack "Metro")
 I närheten finns "Empati" (klicka här),  turk-kurdiskt kök. Vi har varit där förut då vi tyckte att den är av hög kvalitet när det gäller mat/service/miljö/pris vilket den har fortfarande.

Toni Erdmann

Okt 04, 2016   Bio Rio, Sthlm
Regi: Maren Ade
 Winfried bestämmer sig för att tina upp sin frostiga relation med dottern Ines genom att överraska henne med ett spontanbesök. Men Ines har fullt upp med att sy ihop ett komplext affärsprojekt, så att ta hand om sin skojfriske far är inte något hon prioriterar. Winfried tänker dock inte ge sig utan kamp och infiltrerar dotterns liv i rollen som den excentriske livstilscoachen Toni Erdmann. Ett beslut med oanade följder! Perfekt tajming och varm, syrlig humor har gjort Toni Erdmann till en av årets stora filmsnackisar!
 Resultatet hamnade från 3.5-4.5 men  vårt gemensamma val om  filmen blev 4.0p

I Cannes möttes den av stående ovationer  och belönades med kritikerpriset. (Tack för texten)
Vi samlades efter filmen i Restaurant Moldau, efter floden som varit Österike-Ungerskt. Restauranten borde kanske heta Vltava som är Tjeckiskt. Maten var rejält tysk och god, service och lokal var mycket väl lämpad för oss. Vi tyckte den var exemplariskt bra!

Den Blå Filmen

(Trois Couleurs BleuGenre) 

Sep 06, 2016      Sture, Sthlm
Regi: Krzysztof Kieslowski
En bil går av vägen och två passargerare dör. Den överlevande från kraschen är en ung kvinna, Julie. De två offren är hennes dotter och man. Julie har förlorat allt och fått hela sin verklighet bortryckt. Men hon har också, genom den tragiska olyckan, uppnått något som skulle kunna kallas frihet?. I denna första delen av Kieslowskis färgtriologi, så får vi följa kvinnan Julie i en blå fri värld.
  Vårt gemensamma val om mer  än 20 år gamla filmen blev 4.5p

 Efter att ha förlorat sin man och sin femåriga dotter i en bilkrasch, så försöker Julie slå sig fri från gamla minnen och börjar ett nytt liv i en lägenhet någonstans i Frankrike. (Tack för texten!)
Vi träffades i Bar Central före filmen och sen blev det middag hos Saddle&Sabre Saloon. Vi tyckte i regel att den var OK, lämplig för mat-o-prat.

Klicka HÄR om du vill se mer filmer från Cineasternas Biomöten från Okt 2014-Jun 2016

Biogängets samlingstabell

Möte

Värd

Datum

Film

Biograf

Regissör

Betyg

1

 

Rolf

2009-12-01

TEZA

Zita

Haile Gerima

4,5

2

Anders G

2010-01-19

Avsked

Rio

Yôjirô Takita

4,6

3

 

Klaes

2010-02-16

Det vita bandet

Zita

Michael Haneke

4,2

4

 

Erik

2010-03-23

Crazy Heart

Sture

Scott Cooper

3,0

5

Rolf

2010-04-27

Miraklet i Lourdes

Victoria

Jessica Hausner

4,25

6

 

Peder

2010-05-25

Underkastelsen

Zita

Stefan Jarl

2,9

7

 

Anders T

2010-09-09

R

Rio

Michael Noer /

Tobias Lindholm

4,0

8

 

Hans

2010-10-05

Wall Street:

Money never sleeps

Sergel

Oliver Stone

2,5

9

 

Anders G

2010-11-09

Du kommer att möta en lång mörk främling

Victoria

Woody Allen

3,9

10

 

Erik

2010-12-14

Synnöve Solbakken

BÄST!

Filmhuset

John W Brunius

4,9

11

 

Peder

2011-01-25

Gudar och Människor

Grand

Xavier Beauvois

3,22

12

 

Rolf

2011-02-15

Winter´s Bone

Filmstaden Söder

Debra Granik

4,35

13

 

Anders G

2011-03-22

Hämnden

Rigoletto

Susanne Bier

4,0

14

 

Anders T

2011-04-11

Norwegian Wood

Rio

Ahn Hung Tran

3,13

15

 

Hans

2011-05-17

Limitless

Segel

Neil Burger

3,0

16

 

Rolf

2011-06-14

The Tree of LifeSÄMST!

Victoria

Terrence Malik

0,6

17

Klaes

2011-09-06

Försvunnen

Sergel

Mattias Ohlsson

 

4,0

18

 

Erik

2011-10-04

En enkel till Antibes

Saga

Richard Hober

4,4

19

 

Thomas

2011-11-08

Maktens män

Sergel

George Clooney

4,1

     

20

 

Anders G

2011-12-12

 

Simon och ekarna

Rio

Lisa Ohlin

3,6

21

 

Hans

2012-01-10

 

Kampen om         tungvannet

Hans

Cinema

JD Titus Vibe-Müller

Knut Haukeli

4,2

22

 

Anders T

2012-02-14

 

Polis

Grand

Maiwenn

3,2

23

 

Peder

2012-03-27

 

The Artist

Grand

Michael

Hazanavicius

3,5

24

 

Thomas

2012-04-24

 

Snön på Killimanjaro

Sture

Robert Guédiguians

4,75

25

 

Erik

2012-05-29

 

Hotell Marigold

Saga

John Madden

 

4,0

26

 

Thomas

2012-09-11

 

Searching For Sugar Man

Victoria

Malik Bendjelloul

 

4,4

27

 

Anders T

2012-10-17

 

Balladen om Marie Kröyer

Victoria

Bille August

 

2,5

28

 

Anders G

2012-11-15

 

Father´s Chair

Grand

Luciano Moura

 

2,75

29

 

Rolf

2012-12-17

 

Cesar måste dö

Zita

Paolo Taviani &

Vittorio Taviani

3,5

30

 

Mikael

2013-01-15

 

Hobbit.

En oväntad resa

Filmstaden Söder

Peter Jackson

 

4,0

31

 

Anders G

2013-02-19

 

Lincoln

Sergel

Steven Spielberg

 

3,9

32

 

Erik

2013-03-12

 

Du gör mig galen

Rigoletto

David O. Russel

 

3,8

33

 

Peder

2013-04-11

 

Förtrollad av Paris

Victoria

Agnes Jaoui

 

2,25

34

 

Thomas

2013-05-14

 

No

Victoria

Pablo Larrain

 

3,37

35

 

Hans

2013-06-12

 

Den Store Gatsby

Saga

Buz Luhrmann

 

 4,3

36

 

Rolf

2013-09-10

 

Mitt liv med Liberace

Sergel

Steven Soderbergh

  3,3

37

 

Anders G

2013-10-08

 

Blue Jasmine

Victoria

Woody Allen

 

  3,75

38

 

Thomas

2013-11-05

 

Captain Philips

Sergel

Paul Greengrass

 

  4,1

39

 

Erik

2013-12-04

 

Gloria

Victoria

Sebastian Lelio

 

  2,2

40

Torbjörn

2014-01-14

12 years a slave

Filmstaden

Söder

Steve Mc Queen

 3,3

41

Mikael

2014-02-19

Det förflutna

Zita

Asghar Farhadi

 4,83

42

Hans

2014-03-27

The Grand Budapest Hotel

Sergel

Wes Anderson

 2,1

43

Thomas

2014-04-23

The Selfish Giant

Sture

Clio Barnard

 4,25

44

Rolf

2014-05-14

Lunchbox

Rio

Ritesh Batra

 3,5

45

Peder

2014-06-10

En natt i Havanna

Grand

Lucy Mulloy

 4,0

46

Erik

2014-09-03

Magic In The Moonlight

Saga

Woody Allen

 2,6

47

Anders G

2014-10-14

Gone Girl

Sergel

David Fincher

 3,25

48

Torbjörn

2014-11-25

The Good Lie

Saga

Philippe Falardeau

 3,9

49

 Anders T

2014-12-17

 En tripp till Paris

 Sture

 Marc Fitoussi

 2,6

50

 Mikael

 2015-01-21

 En Duva satt...

 Rigoletto

 Roy Andersson 

4,0 

51 Thomas L 2015-03-05 The Imitation Game Filmstaden Söder Morten Tyldum 3,6
52 Anders G 2015-04-07 Leviatan Victoria Andrey Zwagintsev 4,4
53 Rolf 2015-09-22 Dheepan Sture Jacques Audiard 2,95
54 Anders T 2015-10-21 Kvinnan i Guld Sergel Simon Curtis 4,00
55 Thomas 2015-11-11 Elser Sture Oliver Hirschbiegel 3,7
56 Torbjörn 2015-12-03 Bränd Sergel John Wells 2,6
57 Mikael 2016-01-12 Taxi Teheran Zita Jafar Panahi 2,2
58 Anders G 2016-02-08 Suffragette Viktoria Sarah Gavron 3,8
59 Rolf 2016-03-15 Spotlight Filmstaden 4,25
60 Erik 2016-04-12 10 Cloverfield Lane Filmstaden Söder Dan Trachtenberg 1,25
61 Thomas 2016-05-10 Bland Män och Får Grand Grímur Hákonarson 3,3
62 Mikael 2016-06-15 Dottern Zita Simon Stone 4,4
63 Peder 2016-09-06 Den blå filmen Sture Krzysztof Kieslowski 4,5
64 Anders G 2016-10-04 Min Pappa Toni Erdmann Bio Rio Maren Ade 4,0
65 Torbjörn 2016-11-09 Julieta Filmstaden Söder Pedro Almodovar 2,9
66 Anders T 2016-07-12 Hell of High Water Filmstaden Sergel David MacKenzie 3,8
67 Hans L 2017-01-12 Efter stormen Victoria Kore-Eda Hirokazo 1,9
68 Erik Å 2017-02-15 La La Land Filmstaden Söder Damien Chazelle 3,4
69 Anders G 2017-03-16 Sameblod Victoria Amanda Kernell 3,7
70 Rolf 2017-04-19 Their finest hour Grand Lone Sherfig 3,8
71 Hans L 2017-05-03 Get Out Filmstaden Söder Jordan Peele 1,2
72 Thomas L 2017-06-13 Kungens Val Saga Erik Poppe 4,0
73 Mikael 2017-09-19 Square Filmstaden Söder Ruben Östlund 4,1
74 Erik 2017-10-17 Korparna Grand Jens Assur 2,6
75 Anders T 2017-11-14 Loving Vincent Victoria D. Kobiela 4,2
76 Thomas L 2017-12-12 Okänd Soldat Grand Aku Louhimies 3,7
77 Peder S 2018-01-15 Three Billboards outside Ebbing, Mi Filmstaden Söder M. McDonagh 4,5
78 Torbjörn A 2018-02-01 The Post Sture Steven Spielberg 4,0
79 Rolf 2018-03-21 The Nile Hilton Incident Victoria Tarik Saleh 4,1
80 Erik 2018-04-04 Gycklarnas Afton Cinemateket Ingmar Bergman 3,6
81 Anders G 2018-05-16 Isle of Dogs Sture Wes Anderson 1,75
82 Mikael 2018-06-13 McQueen Sture Ian Bonhote 3,83
83 Anders G 2018-08-23 Förolämpningen Sture Ziad Doueiris 4,4
84 Thomas 2018-09-25 Den tysta revolutionnen Zita Lars Krause 4,25
85 Mikael 2018-10-24 Colette Capitol Wash Westmoreland 3,5
86 Erik 2018-11-20 Cold War Filmstaden Söder Pawel Pawlikowski 3,8
87 Rolf 2018-12-13 Bohemian Rhapsody Saga Bryan Singer 4,4
88 Peder 2019-01-21 Green Book Grand Peter Farrelly 3,9
89 Hans 2019-02-18 If Beale Street Could Talk ? Barry Jenkins 2,0
90 Anders G 2019-03-11 Kapernaum Filmstaden Söder Nadine Labaki 4,5
91 Björn 2019-04-23 Helan och Halvan Saga Jon Baird 3,3
92 Anders T 2019-05-14 Amundsen Capitol Espen Sandberg 4,0
93 Erik 2019-06-12 Rocket Man Viktoria Dexter Fletcher 4,8
94 Thomas 2019-09-10 Flykten från DDR Sture Michael Herbig 3,6
95 Peder 2019-10-22 Judy Grand Rupert Goold 3,8
96 Torbjörn 2019-11-12 Give me Liberty Sture Kirill Mikhanovsky 2,5
97 Anders G 2019-12-03 Sorry we missed you Victoria Ken Loach 4,4
98 Björn 2020-01-15 The Good Liar Grand Bill Condon 3,6
99 Mikael 2020-02-11 Familjefesten Sture Cedric Kahn 1,8
100 Peder 2020-03-10 "Live at the Roundhouse" Sture Nick Mason 1,8
101 Anders G 2020-04-21 The Meyerowitz Stories Bio-ZOOM N Baumbach -
102 Anders G 2020-05-06 Under Körsbärsträden Bio-ZOOM Naomi Kawase 4,3
103 Erik-Thomas 2020-06-03 Livet på den ljusa sidan Bio-ZOOM James Brooks 4,6
104 Peder 2020-07-07 On the riviera Bio-ZOOM Walter Lang 3,8
105 Thomas 2020-08-11 En officer och spion Bio-ZOOM Roman Polanski 4,5
106 Thomas 2020-09-08 Falling down Bio-ZOOM Juel Schumacher 4,0
107 Thomas 2020-09-08 The Genlemen Bio-ZOOM Guy Richie 3,3
108 Anders G 2020-10-09 On the rocks Tälje-Bio Sofia Coppola 2,2
109 Björn 2021-10-13 En runda till Saga Tomas Vinterberg 3,3
110 Anders G 2021-11-23 Allt är bra Viktoria Francois Ozon 4,0
111 Mikael 2021-12-15 Drottning Margareta Saga Charlotte Siegling 3,9
112 Anders T 2022-01-13 Utvandrarna Grand Erik Poppe 3,9
113 Erik 2022-02-23 Parallella Mödrar Grand Pedro Almodovar 3,5
114 Peder 2022-05-10 The Unbearable Weight Sergel Tom Gormican 3,2
115 Rolf 2022-06-14 ?      
116 Anders G 2022-10-17 En Persikolund i Katalonien Viktoria Carla Simon 1,8
117 Rolf 2022-11-23 Boy from Heaven Saga Tarik Saleh 4,4
118 Björn 2022-12-14 ?      
119 Anders T 2023-01-25 Wannsee 1942 Victoria Matti Geschonneck 3,6
120 Anders G 2023-03-15 Tár Sergel Todd Field 4,1
121 Mikael 2023-04-20 Close Grand Lukas Dhout 4,2
122 Anders T 2023-05-24 ? ? ? ?
123 Erik Å 2023-09-19 Min enastående mamma Victoria Emanuele Crialese 1,6
124 Thomas 2023-10-18 Golda Saga Guy Nattiv  
125 Rolf 2023-11-22 The sounds of freedomBÄST! ? Alejandro Monteverdi 4.9
126 Björn 2023-12-20 Napoleon Rigoletto Ridley Scott 2,3
127 Anders G 2024-01-07 The Old Oak Grand Ken Loach 2,5
             
             
             
             
             

hits